Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Beleid voor dure geneesmiddelen werkt goed

Nieuwsbericht, 20 december 2006

Minister Hoogervorst is tevreden over het aangepaste beleid voor dure geneesmiddelen. Verder wil hij de weesgeneesmiddelen (voor heel zeldzame ziekten) ruimer vergoeden.

Uit een evaluatie blijkt dat in 2006 zes nieuwe geneesmiddelen zijn toegelaten tot de beleidsregel dure geneesmiddelen en vier nieuwe indicaties voor bestaande middelen (bijvoorbeeld Rituximab bij reumatoïde artritis, een soort reuma). Dat is meer dan in de twee jaar daarvoor.

Verder heeft de minister besloten om de extra vergoeding van dure geneesmiddelen voor ziekenhuizen te verhogen van maximaal 75 procent naar 80 procent. Aanleiding waren signalen dat sommige patiënten in ziekenhuizen niet altijd behandeld werden met dure geneesmiddelen omdat er geen geld voor was. De minister gaat ervan uit dat dit soort knelpunten met de ruimere vergoeding verholpen zijn.

Weesgeneesmiddelen
Minister Hoogervorst schrijft verder aan de Kamer dat de beleidsregel weesgeneesmiddelen wordt aangepast. De weesgeneesmiddelen worden - met terugwerkende kracht vanaf januari 2006 - voortaan 100 procent vergoed boven het reguliere budget. Nu is dat 95 procent. Weesgeneesmiddelen zijn medicijnen voor zeldzame, ernstige ziekten. Alleen universitaire ziekenhuizen behandelen patiënten met deze geneesmiddelen. Zij gaven aan dat de 5 procent die ze uit hun budget moesten bijleggen, al leidt tot financiële problemen. Weesgeneesmiddelen krijgen wel een maximumprijs, namelijk de gemiddelde prijs van het geneesmiddel in ons omringende landen.