Aedes

Huurbeleid in 2007

20 december 2006

Zoals eerder op Aedesnet is gemeld, heeft de Eerste Kamer de Wet Modernisering Huurbeleid - evenals de Interimwet Betaalbaarheidsheffing - controversieel verklaard. Dat betekent dat de wet niet behandeld zal worden zolang het kabinet demissionair is. De nieuwe regering beslist of de wet na de formatie alsnog wordt behandeld. Wat betekent dit voor het huurbeleid in de komende periode? Een uiteenzetting, aan de hand van de vragen die over dit onderwerp worden gesteld.

De volgende onderwerpen maken deel uit van de Wet Modernisering Huurbeleid en gaan dus - in elk geval tot na de formatie - niet gelden:


-
De verdergaande liberalisering


-
De indeling van de huursector in een gereguleerd gebied, een overgangsgebied en een geliberaliseerd gebied aan de hand van de WOZ-waarde van de woningen


-
De eenmalige extra huurverhoging van 0,5 procent voor woningen in het nieuwe overgangsgebied


-
De melding van de huidige geliberaliseerde woonruimte bij een register


-
De verandering van het woningwaarderingsstelsel, waarbij de huidige punten voor woonvorm, woonomgeving en hinderlijke situaties zouden worden vervangen door een aantal punten op basis van de WOZ-waarde.

Dit houdt in dat het huidige huurprijsbeleid en woningwaarderingsstelsel voorlopig van toepassing blijven. Ook in de liberalisatiemogelijkheden verandert er niets.

Het is nog onduidelijk wat er gaat gebeuren met het huurbeleid per 1 juli 2007. De percentages van de maximaal toegestane huuraanpassing - dat is de maximale huurverhoging per woning - moeten jaarlijks opnieuw worden vastgesteld. Aedes is hierover in overleg met het ministerie van VROM.

In 2006 bedroeg de toegestane huursomstijging voor corporaties 0,8 procent boven inflatie. Volgens eerdere afspraken zou de huursomstijging, zoals die is opgenomen in het BBSH, in 2007 1,2 procent boven inflatie bedragen. In 2008 zou de beperking bij voldoende bouwproductie worden opgeheven.