Aedes

Onderzoek RIGO/OTB relativeert woningnood

20 december 2006

Veel woningzoekenden staan uit strategische redenen op een wachtlijst voor een nieuwe huurwoning. Slechts 18 procent heeft werkelijk snel een huurwoning nodig. Dat blijkt uit het onderzoek Woonruimteverdeling opnieuw bekeken; bouwstenen voor discussie dat het bureau RIGO en het instituut OTB in de regio's Leiden, Utrecht en Drechtsteden heeft uitgevoerd.

Bijna de helft van de woningzoekers reageert op woningadvertenties. Daarvan behoort 20 procent tot de zogenoemde 'selectieve zoekers'. Zij willen alleen verhuizen als ze er op vooruit gaan. Uit het onderzoek blijkt verder dat ruim 10 procent van de woningzoekenden zogeheten 'snelzoekers' zijn, veelal jongeren die wel snel een woning willen, maar niet móeten verhuizen. Zij proberen hun kansen te vergroten door vaak te reageren.

Volgens de onderzoekers leidt dit gedrag ertoe dat enorme aantallen mensen zijn ingeschreven, waardoor de wachtlijsten zijn opgelopen. 'Iedereen mag zoeken naar een huurwoning, maar het beeld dat alle wachtenden dringend een woning nodig hebben, klopt dus niet,' zegt Aedes-directeur Peter Boerenfijn.

Het onderzoek is gehouden in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Aedes. Zij met deze onderzoeksresultaten een discussie starten over de toekomst van de woonruimteverdeling in Nederland. Nu maakt vaak degene die het langst is ingeschreven de meeste kans op een woning, ook als zij niet echt een andere woning nodig hebben. Dit maakt het moeilijker voor de groep die snel een woning nodig heeft.


* Rapport Woonruimteverdeling opnieuw bekeken; bouwstenen voor discussie , d.d. 20 december 2006