Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Leontien Zijlaard met ouderen in beweging

Ouderen in de speeltuin met hun kleinkinderen, geen ongewoon verschijnsel. Maar ouderen in trainingspak over klimrekken klauteren, dat is wat anders. Omwonenden van Sportspeeltuin Hillesluis in Rotterdam zijn er intussen aan gewend.

Demonstratie
Begeleid door twee fysiotherapeuten, trainden veertien ouderen, in leeftijd variërend van 65 tot 86 jaar, tien weken lang in Sportspeeltuin Hillesluis. Het trainingsprogramma werd maandag 11 december afgesloten met een demonstratie. Dit gebeurde onder leiding van Olympisch kampioene wielrennen Leontien Zijlaard-Van Moorsel.

Evaluatie
TNO (= Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) evalueert nu het programma. Vorige week gaf deze organisatie al aan dat de voorlopige resultaten positief zijn. Eind februari verschijnt de eindrapportage, waarna bezien wordt of het project mogelijk op andere locaties een vervolg krijgt.

Videoregistraties
Het trainingsprogramma in Sportspeeltuin Hillesluis, opgezet door TNO en Spanjersberg Sportfysiotherapie, gebeurde in opdracht van de deelgemeente Feijenoord en de firma Yalp, leverancier van de speeltoestellen. Er zijn diverse metingen, observaties en analyses verricht, en er werden ook videoregistraties gemaakt.

Voortzetting
De ouderen trainden twee maal een uur per week. Ze genoten van zowel de lichamelijke oefening als het sociale contact. In afwachting van de evaluatie van TNO, zet de deelgemeente de activiteiten van deze groep voort in de eerste drie maanden van 2007, natuurlijk in Sportspeeltuin Hillesluis.