Provincie Noord-Holland

Datum

20-12-2006

Onderwerp

Bushaltes beter toegankelijk

Florine Lengkeek

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben gisteren besloten het openbaar vervoer beter toegankelijk te maken. Dit betekent onder meer een ophoging van de bushaltes en een goede toegankelijkheid van de bushaltes vanaf de weg. 17 gemeenten ontvangen hiervoor een bedrag van bijna 4 miljoen euro. Ongeveer 400 haltes zullen hiervoor aangepast worden.

Doel is om 46% van alle haltes aan te pakken zodat 68% van alle reizigers zelfstandig toegang heeft tot openbaar vervoer. Dit betekent naast de ophoging van de haltes- waardoor de instap lager is- dat de hoge haltes goed toegankelijk zijn voor rolstoelen. Daarnaast worden gidslijnen aangelegd voor blinden en slechtzienden. In de periode tot 2011 gaat het om de aanpassing van 1600 bushaltes. Uitgangspunt van het besluit is de Rijksdoelstelling voor de verbetering van toegankelijkheid in het openbaar stads- en streekvervoer.

Aanpak
Ongeveer 160 haltes van de 1600 haltes vallen direct onder verantwoordelijkheid van de provincie. Voor de overige haltes zijn de gemeenten verantwoordelijk. Om gemeenten te stimuleren de haltes beter toegankelijk te maken, kunnen zij een subsidie aanvragen bij de provincie. Vanaf 2008 gaat het Rijk bijdragen om het openbaar vervoer beter toegankelijk te maken.

Hoe verder?
De subsidieverlening voor de 9 gemeenten in Noord-Holland Zuid moet nog vastgesteld worden door Provinciale Staten bij de voorjaarsnota in april/mei 2007. De gemeenten in Noord-Holland Noord kunnen aan de slag met de aanpassing van de 147 haltes waarvoor zij subsidie hebben ontvangen.