TNS NIPO

Publicaties TNS NIPO onderzoek

20 december 2006

Ruime meerderheid Nederlanders tegen zakenrelaties met Israëlische nederzettingen

Begin oktober publiceerde United Civilians for Peace (UCP) een onderzoeksrapport over Nederlandse zakenrelaties met de illegale nederzettingen die Israël in de bezette Palestijnse en Syrische gebieden heeft gebouwd. Uit onderzoek dat TNS NIPO in opdracht van UCP heeft uitgevoerd, blijkt dat een ruime meerderheid van de Nederlanders tegen deze zakenrelaties is.

Zeven op de tien Nederlanders (71%) vinden dat Nederlandse bedrijven niet mogen handelen met of mogen investeren in illegale nederzettingen. Slechts vijftien procent van de Nederlanders vindt dat dergelijke zakenrelaties wel toelaatbaar zijn.

Drie op de vijf Nederlanders (62%) vinden dat de Nederlandse overheid bedrijven die zakenrelaties hebben met de nederzettingen, moet aanpakken. Bijna de helft (48%) van deze groep vindt dat handel met en het investeren in de illegale nederzettingen verboden moet worden. Een kwart (24%) wil dat de betreffende bedrijven financieel onder druk worden gezet door de overheid. Eveneens een kwart (25%) meent dat de overheid de bedrijven moet aanmoedigen hun investeringen in en handelsrelaties met de nederzettingen te staken.

Ruim de helft van de Nederlanders (56%) vindt bovendien dat Nederlandse consumenten producten uit nederzettingen in de bezette gebieden moeten boycotten. Een derde van de Nederlanders (33%) vindt van niet.

Muur in bezet Palestijns gebied onaanvaardbaar
Een ruime meerderheid van de Nederlanders is bovendien tegen de muur die Israël op de bezette Westelijke Jordaanoever bouwt. Zeven op de tien Nederlanders (69%) vinden het (volkomen) onaanvaardbaar dat Israël een muur in bezet Palestijns gebied bouwt. Tweederde van de Nederlanders (66%) vindt dat de Nederlandse regering druk op Israël moet uitoefenen om ervoor te zorgen dat Israël zich aan de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof houdt, waarin is bepaald dat Israël de muur in bezet gebied moet afbreken. Een kwart van de Nederlanders (26%) is het hier niet mee eens.

Nederland moet Israël dwingen illegale nederzettingen te ontruimen Tweederde van de Nederlanders (67%) is van mening dat de Nederlandse regering Israël onder druk moet zetten om haar illegale nederzettingen te ontruimen. Slechts een op de vijf Nederlanders (18%) vindt dat Israël helemaal niet onder druk hoeft te worden gezet om de nederzettingen te ontruimen.

Mensenrechten in het geding: Nederland moet ingrijpen Tweederde van de Nederlanders vindt dat de Nederlandse regering zich niet afzijdig moet houden (65%) wanneer in het Israëlisch-Palestijnse conflict mensenrechten worden geschonden. Drie op de tien Nederlanders (30%) vinden dat Nederland zich wèl afzijdig moet houden.

E6383 | TNS NIPObase CATI | Het veldwerk vond plaats van 6 tot en met 14 december 2006. In totaal zijn 1001 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=1.001).

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO vermelden. Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Tom van der Horst (tel: 020 522 57 45).