Gemeente Breda

Idea Probata prijs 2006 gaat naar Marc Okhuijsen

De gemeente Breda heeft in 2004 de tweejaarlijkse Idea Probata prijs in het leven geroepen. Dit om uiting te kunnen geven aan de waardering voor medewerkers die op originele en/of innovatieve wijze concreet hebben bijgedragen aan het verbeteren van de kwaliteit van de buitenruimte.

Dit jaar wordt de tweede Idea Probata prijs door wethouder Oomen uitgereikt aan Marc Okhuijsen, ecoloog bij de vakdirectie Milieu. Dit vindt, geheel in de stijl van Marc, plaats in café De Beyerd. Voor deze prijs komen vanaf 2008 ook niet-ambtenaren in aanmerking.

Marc Okhuijsen wordt gewaardeerd voor de wijze waarop hij steeds weer een natuurlijk samenspel weet te creëren tussen ruimtelijke plannen, openbare ruimte en groene leefomgeving.
Bij het ontwikkelen van stedenbouwkundige plannen worden diverse instrumenten gebruikt om te komen tot een evenwichtige woon- en leefomgeving. Een tweetal instrumenten die Marc mede ontwikkeld heeft en die ook in het buitenland de nodige aandacht trekken zijn ecotouch en ecotech.

Bij ecotouch is de aanwezigheid van bestaande waarden, zoals waterhuishouding, culturele identiteit, landschap,en sociale cohesie, het belangrijkste. Het accent ligt niet op technische oplossingen, wel op het leggen van relaties tussen stedelijke elementen met respect voor wat er is of ooit was. Deze oplossingen lukken vaak alleen als er voldoende ruimte is.
Lukt dit niet, dan zijn technische oplossingen nodig, oftewel ecotech. De vervuilingsbron wordt als het ware ingepakt; bijvoorbeeld met geluidluwe gevels, of groen op daken om wateropvang mogelijk te maken. Deze oplossing kan leiden tot verdichting van stedelijke functies, maar wel op een even-wichtige manier. Ecotouch als het kan en ecotech als het moet. Dit brengt de stad in evenwicht.

Marc heeft met deze denkwijze plannenmakers aan het denken weten te zetten en hen aan weten te zetten over de grenzen van hun eigen vakgebied heen te kijken. Ruimtelijke ontwikkeling, historische cultuur, inrichting en natuur in samenhang. Hij vindt dat daar zuinig mee omgegaan moet worden door zich te richten op behoud, herstel en verbetering met wederzijdse afhankelijkheid als kernbegrip. Marc is een voorloper van dit nieuwe denken, want bij aanpassing van wetten op het gebied van milieu en ruimtelijke ordening worden ecotech en ecotouch als vanzelfsprekend meegenomen.

Voorbeeld van ecotech is de manier waarop straks de nieuwe Spoorzone wordt ingericht. En ecotouch is de pro-actieve houding naar bijvoorbeeld CSM om gezamenlijk een toekomstvisie op te stellen die heeft geleid tot vernieuwde inzichten, waarna de CSM besloot de Bredase vestiging te verplaatsen.

Voor de Idea Probata prijs; kunnen nu nog alleen medewerkers van de gemeente Breda in aanmerking komen. Het is de bedoeling om in de toekomst de prijs breder uit te zetten. In 2008 kunnen ook bedrijven of personen die zich op een bijzondere manier onderscheiden om de kwaliteit van de buitenruimte in Breda te verbeteren in aanmerking komen.

Breda, 19 december 2006