Projectorganisatie Maasvlakte 2


Planologische Kernbeslissing PMR definitief

19 december 2006

Er is een nieuwe mijlpaal bereikt in het besluitvormingsproces rond de aanleg van Maasvlakte 2: de Planologische Kernbeslissing Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PKB PMR 2006) is gereed. De Eerste en de Tweede Kamer hebben het PKB PMR officieel bekendgemaakt. De planologische kernbeslissing schept de ruimtelijke voorwaarden voor de uitvoering van het Project Mainportontwikkeling Rotterdam.

Het Project Mainportontwikkeling Rotterdam (PMR) heeft als doel de positie van de mainport Rotterdam te versterken én de kwaliteit van de leefomgeving in Rijnmond te verbeteren. Het bestaat uit drie deelprojecten:

* Landaanwinning en natuurcompensatie: uitbreiding van de Rotterdamse haven met een nieuw stuk land in zee van 1.000 hectare netto uitgeefbaar haven- en industriegebied (Maasvlakte 2), aansluitend op de bestaande Maasvlakte. Deze uitbreiding is noodzakelijk om ook in de toekomst aan de stijgende vraag te voldoen naar ruimte voor containeroverslag, chemie en distributie en daarmee de leidende rol als grootste haven van Europa te blijven vervullen. De schade aan beschermde natuur die door de aanleg van de nieuwe haven ontstaat wordt gecompenseerd. Deze compensatie bestaat uit de instelling van een zeereservaat voor de kust van Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Daarnaast wordt een duingebied aangelegd, aan de zeezijde van de kust tussen Hoek van Holland en Ter Heijde.
* 750 hectare natuur- en recreatiegebied: ontwikkeling van nieuwe natuur- en recreatiegebieden rond Rotterdam - 600 hectare op Midden-IJsselmonde, 100 hectare bij Berkel en Rodenrijs en 50 hectare langs de Schie.

* Bestaand Rotterdams Gebied: een serie projecten om het bestaande havengebied beter te benutten en de kwaliteit van de leefomgeving in Rijnmond te verbeteren.

Deze deelprojecten vormen samen het PMR. Ze worden in onderlinge samenhang uitgevoerd. Het Havenbedrijf Rotterdam draagt verantwoordelijkheid voor de aanleg van Maasvlakte 2. De provincie Zuid-Holland voor de realisatie van 750 hectare natuur- en recreatiegebied en de gemeente Rotterdam voor de verbetering van Bestaand Rotterdams Gebied. De projectorganisatie PMR houdt de regie op het project als geheel en is samen met Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor de natuurcompensatie. Met de vaststelling van de PKB PMR 2006 schept het kabinet de ruimtelijke voorwaarden om de drie projecten te kunnen verwezenlijken.

Download:
PKB PMR 2006 (2.68 Mb)

Voor meer informatie over dit onderwerp, zie ook:

Project Mainportontwikkeling Rotterdam