Ingezonden persbericht




PERSBERICHT

Maritieme toeleveringsindustrie en TNO tekenen kennisconvenant

Rotterdam, 19 december 2006

TNO en Vereniging Holland Marine Equipment (HME) gaan nauwer samenwerken op het gebied van kennisoverdracht en innovatie. De samenwerking is met name gericht op het Midden en Kleinbedrijf in de maritieme industrie. TNO en HME willen met het kennisconvenant enerzijds de bij TNO aanwezige kennis beter benutten en anderzijds het bedrijfsleven stimuleren met nieuwe projecten te komen.

De overeenkomst is gebaseerd op het reeds bestaande innovatieprogramma 'COMPOSITIE'. In dit programma worden bijeenkomsten georganiseerd, die betrekking hebben op technische onderwerpen in de maritieme cluster. Doelstelling is om de COMpetitieve POSITIE van de bedrijfstak te versterken. Dit wordt bewerkstelligd door complementaire bedrijven met elkaar in contact te brengen, waardoor zij gezamenlijk sterker staan op de internationale maritieme markt.

Door de kennisimpuls van TNO ontstaat er een sterke kenniscombinatie, die vooruitloopt op het Maritiem Innovatie Programma, dat de maritieme maakindustrie en de offshore samen met Stichting Nederland Maritiem Land en het MKC hebben opgesteld en ingediend bij het Ministerie van Economische Zaken.

Nick Wessels (adjunct-directeur HME) en Sander Steenbrink (manager Centrum voor Maritieme Constructies van TNO) verwachten veel van de samenwerking. In 2007 zullen zij 10 thematische bijeenkomsten organiseren variërend van comfort aan boord van jachten en toekomstige alternatieven voor traditionele binnenvaartschepen tot aan maatregelen tegen piraterij. Daarmee willen zij in een jaar tijd ruim honderd MKB-bedrijven bereiken en minimaal drie door bedrijven getrokken innovatieprojecten faciliteren.

De eerste gezamenlijke bijeenkomsten die staan gepland zijn: Ship's security and piracy 24 januari 2007
Binnenvaartschip van de toekomst 08 februari 2007
Marktinzicht snelle schepen 14 februari 2007
Marktinzicht Visserij 06 maart 2007
Comfort aan boord van Jachten 14 maart 2007

COMPOSITIE wordt ondersteund door Stichting Nederland Maritiem Land en Syntens.

EINDE PERSBERICHT



Ingezonden persbericht