Onderzoek intern toezicht woningcorporaties

Centraalfondsvolkshuisvesting

Het Centraal Fonds Volkshuisvesting heeft de kwaliteit van de verantwoording door de Raden van Commissarissen bij woningcorporaties opnieuw onderzocht. Hoewel geconstateerd wordt dat de kwaliteit in zijn algemeenheid niet veel verbeterd is en sectorbreed te laag is, kan worden gesteld dat de kwaliteit van de verantwoording van corporaties met een herstructureringsopgave er gunstig uitspringt. Op 21 december publiceert het Centraal Fonds Volkshuisvesting, de financieel toezichthouder van de woningcorporatiesector, de rapportage Van reflectie naar rekenschap met de onderzoeksresultaten. De rapportage is inmiddels aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer aangeboden.

In Van reflectie naar rekenschap wordt ingegaan op de resultaten van de kwaliteit van verantwoorden door de interne toezichthouders en is een herhaling van het onderzoek over het verslagjaar 2004. Hierbij zijn vijf indicatoren gehanteerd waarmee professionele verantwoording wordt gemeten, te weten het besef van de toezichtstaak, zelfevaluatie, werving en selectie, integriteit en de verantwoording van de Raad van Commissarissen.

Hoewel er sprake is van een verbetering in de kwaliteit van verantwoorden, is het een lichte verbetering. Daarnaast blijkt er ten aanzien van de verantwoording over verbindingen dat er enige zorg kan worden uitgesproken. Bij de grotere corporaties (met meer dan 10.000 woningen) is er duidelijk sprake van een beter beeld. Positief is ook de verschuiving in aandacht van de interne toezichthouders naar de maatschappelijke prestaties, het verantwoord beheer van het opgebouwd vermogen en de participatie van stakeholders. Deze verschuiving in aandacht gaat echter traag en lijkt, gelet op de aandacht vanuit de politiek-bestuurlijke wereld, wel baat te hebben bij een versnelling. De aanbevelingen van het rapport zijn bedoeld als stof tot nadenken en vooral als een impuls om tot verbeteringen te komen. Dit laatste is ook uitdrukkelijk de wens van de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

De rapportage Van reflectie naar rekenschap is vastgesteld door het bestuur van het Centraal Fonds Volkshuisvesting op 21 november 2006 en is te verkrijgen via de website van het Fonds, www.cfv.nl.