GroenLinks

Overdracht van PNR-gegevens naar nieuw Amerikaans anti-terreursysteem

Big Brother is watching you 20 december 2006

De Verenigde Staten gebruiken Europese persoonsgegevens (PNR-gegevens) voor een nieuw systeem om terreurdreiging aan te pakken, het zogenaamde Automated Targeting System (ATS). Het gebruik van deze gegevens in het ATS is mogelijk in strijd met de privacybepalingen die de EU en de VS met elkaar hebben afgesproken.

GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg stelt schriftelijke vragen aan de Europese Commissie om te achterhalen om welke data het precies gaat en welke instanties inzage hebben in het ATS.

Buitenweg wil verder graag weten hoe de passagiergegevens, die in het ATS komen vernietigd worden na verstrijking van de afgesproken termijn. In het ATS worden persoonsgegevens 40 jaar opgeslagen, terwijl PNR-gegevens maximaal 3,5 jaar bewaard mogen blijven.

Vorige week bleek dat de Europese Raad hier al sinds september 2005 op de hoogte van is. De Europese Commissie vroeg vervolgens in een brief aan het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, dat is belast met terreurbestrijding en is opgericht na de aanslagen van 11 september om een formele bevestiging. Op 19 december werd bekend dat de Amerikanen de overdracht van gegevens naar het ATS bevestigen, maar het blijft volstrekt onduidelijk om welke data het gaat.

De Verenigde Staten verzekeren formeel wel dat de opslag van gegevens in het nieuwe ATS niet strijdig is met de huidige tijdelijke afspraken, maar ze geven niet aan welke technieken ze gebruiken om deze gegevens te vernietigen. Bovendien gebruiken de Amerikanen de gegevens om profielen van mensen te maken. Ook als gegevens vernietigd worden na 3,5 jaar hebben ze wel bijgedragen aan een profielschets van een persoon, die vervolgens 40 jaar blijft bestaan.

Volgens Buitenweg heeft de VS met dit antwoord de Commissie weer een aai over de bol gegeven: "Eurocommissaris Frattini (Justitie) zegt dat we de VS op hun woord moeten geloven, zonder de werkwijze te achterhalen. Ik vind dit enorm naïef. Eerder bleek dat de Amerikanen afspraken niet nakwamen, waarom nu wel? We kunnen niet blijven accepteren dat autoriteiten privacygevoelige informatie gebruiken zonder dat daar bescherming tegen fouten en misbruik van de overheid tegenover staat."

Het ATS wordt gebruikt om risicoscores toe te kennen aan passagiers. Zo worden bijvoorbeeld de manier waarop tickets zijn betaald en de plaatsvoorkeur in het vliegtuig en andere reisgegevens meegewogen om een persoonlijke score voor terreurdreiging op te stellen. Wanneer de score hoog genoeg is kunnen verdachten opgepakt worden.
---

Schriftelijke vragen van Kathalijne Buitenweg aan de Europese Commissie


1. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid (DHS) heeft onlangs per brief de Europese Unie verzekerd dat het gebruik van PNR gegevens in het kader van het ATS in overeenstemming is met de PNR-overeenkomst van oktober 2006.

2. Kan de Commissie op basis van deze brief bevestigen dat PNR-gegevens die in het ATS zijn ingevoerd na 3,5 jaar gewist worden (conform punt 15 van de Undertakings)? Zo ja, hoe gaat de Commissie hierop toezien?

3. Kan de Commissie bevestigen dat de persoonlijke risicoscores die het ATS mede op basis van PNR-gegevens aanmaakt tot 40 jaar bewaard kunnen worden? Zo ja, hoe is dit te rijmen met de verplichting van de Amerikaanse overheid onder punt 15 van de Undertakings om de gegevens na 3,5 jaar te wissen?
4. Weet de Commissie welke PNR-gegevens in het ATS-systeem worden ingevoerd?

5. Kan de Commissie aangeven welke andere gegevens in het ATS worden opgeslagen behalve PNR-gegevens?

6. Kan de Commissie aangeven welke instellingen toegang hebben tot het ATS en de aangemaakte riscoscores?

7. Vice-voorzitter Frattini maakte onlangs bekend dat de Commissie al langer op de hoogte is van het bestaan van het ATS-systeem.
8. Wanneer is de Commissie precies in kennis gesteld van het bestaan van het ATS-systeem? Waarom heeft de Commissie het Europees Parlement op dat moment niet geïnformeerd over het bestaan daarvan?