UTA-personeel: salaris van ondergeschikt belang


ROTTERDAM, 20061220 -- Als het gaat om aspecten die de meeste invloed hebben op de tevredenheid van medewerkers blijkt de bouwwerknemer, met `de taakinhoud' als meest gegeven antwoord, het salaris van ondergeschikt belang te vinden. De bouwwerkgevers schatten hun werknemers echter anders in: die zijn van mening dat salaris net zo zwaar weegt als de taakinhoud in de tevredenheid van hun medewerkers. Dit blijkt uit recent onderzoek van USP Marketing Consultancy waarvoor 839 online enquêtes zijn afgenomen onder het Bouwpanel ( www.bouwpanel.nl ).

De bouwwerknemer antwoordt geheel in lijn met werknemers uit andere branches: de inhoud van het werk wordt (met afstand, 41%) het meest genoemd als aspect dat van grootste invloed is op de tevredenheid. Werknemers uit het Bouwpanel is hiernaar gevraagd: de aspecten werden spontaan genoemd en elke respondent mocht er slechts één noemen.

Na werkinhoud volgen `een goede balans tussen werk en privé' (15%) en `een prettige bedrijfscultuur' (10%) als meest genoemde aspecten. Salaris wordt door slechts 6% genoemd.

Ook de werkgevers uit het Bouwpanel is gevraagd wat zij denken dat voor hun werknemers het belangrijkste aspect is met betrekking tot de tevredenheid. De inhoud van het werk wordt ook hier relatief vaak genoemd; opvallend is echter de rol die werkgevers het salaris toedichten. Beide aspecten worden namelijk door evenveel respondenten genoemd (21%) als zijnde het meest van invloed op de tevredenheid van hun werknemers.

Blijkbaar wordt de tevredenheid van medewerkers uit de bouw minder beïnvloed door het salaris dan werkgevers denken. Salaris wordt in de vakliteratuur ook wel gezien als een zogenaamde `dissatisfier'. Salaris wordt dus niet onbelangrijk gevonden, maar het draagt niet/nauwelijks bij aan een hogere tevredenheid. Andersom wel: salaris kan bijdragen aan een lagere tevredenheid. Medewerkers die ontevreden zijn over hun salaris, zijn doorgaans ook minder tevreden over hun werk.

Indien men de tevredenheid van medewerkers wil beïnvloeden, zal dus met name ingespeeld moeten worden op de inhoud van het werk.

Dit onderzoek maakt deel uit van een breder initiatief van USP waarbinnen HRM gerelateerde zaken zoals medewerkertevredenheid, salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden centraal staan. Vanaf begin 2007 zal dit initiatief onder de naam BouwHRM.nl tevens producten en diensten aanbieden op basis waarvan de diverse partijen uit de bouwkolom hun HRM-beleid verder kunnen professionaliseren. U kunt hiervoor de thans in ontwikkeling zijnde site www.bouwhrm.nl raadplegen.

In oktober 2006 zijn 94 opdrachtgevers (woningcorporaties, projectontwikkelaars, gemeenten), 124 ontwerpers/adviseurs, 177 aannemers B&U en -GWW, 307 afbouwers, 109 installateurs en 28 fabrikanten en handelsorganisaties geënquêteerd. De helft van de deelnemende respondenten is directeur (directeur-eigenaar), de andere helft betreft UTA-personeel.





USP Marketing Consultancy