Gemeente Epe


Overhandiging kunstwerk Chris Lanooy

Op donderdag 21 december 2006 om 10.00 uur neemt wethouder Joop van Nuijs een gebrandschilderd glas-in-loodraam van de Eper kunstenaar Chris Lanooy in ontvangst. Het stelt een tafereel voor van een werkende Frans Slot, keramist en een vooraanstaand leerling van Lanooy. Op advies van de Kunstcommissie in Epe heeft de gemeente dit kunstwerk aangekocht van de heer Laurens Goldewijk, die zelf leerling was van Frans Slot. Met de aankoop van dit kunstwerk voegt de gemeente een belangrijk werk toe aan de al bestaande gemeentelijke collectie van Chris Lanooy. Begin volgend jaar zal het glas-in-loodraam worden geplaatst in een nis bij de Raadszaal. Daarna is het de bedoeling dat in het gemeentehuis een permanente expositie van de collectie Lanooy wordt ingericht, die toegankelijk is voor het publiek.

Tijdens de overhandiging zullen zowel de heer Goldewijk als mevrouw A. van Huffelen, voorzitter van de Kunstcommissie, aanwezig zijn.

Uit het taxatierapport
Chris Lanooy (1881-1948) is vooral bekend om zijn voorwerpen en creaties van keramiek en glas. Minder bekend zijn de ontwerpschetsen, tekeningen en ontwerpen voor onder andere behang en gebrandschilderd glas. Het aangekochte kunstwerk heeft juist daarom een grote historische waarde. Het is een proeve van zijn kunnen op het gebied van brandschildering van glas en het geeft door de voorstelling een beeld van het keramisch atelier uit die tijd. Bijzonder is dat de manspersoon, de leerling van Lanooy, Frans Slot is. De potten die op de afbeelding te zien zijn, werden veelal tussen 1928 en 1930 door Frans Slot gedraaid in het atelier.