Gemeente Geertruidenberg


Wethouder Verschuren feliciteert speeltuincommissie Hertogshoef

Hertogshoef-klein.JPG

Trots op de Hertogshoef

Woensdag 13 december heeft wethouder Verschuren speeltuincommissie Hertogshoef gefeliciteerd met de goede testresultaten van hun speeltuin.

Met een eindoordeel van 7,6 is speeltuin de Hertogshoef op een (gedeelde) vierde plaats terecht gekomen (van de 103 die door leden waren opgegeven voor de test van de ANWB). De speeltuin is omschreven als een leuke, knusse speeltuin, waarop de directe omgeving goed let. De speeltuin is goed afgeschermd van de weg en omringd door een hek.

Voorbeeld voor andere buurten

De speeltuincommissie en de gemeente zijn bijzonder trots op dit resultaat. Maar liefst 46 van de onderzochte speeltuinen bleek namelijk onveilig te zijn. De speeltuincommissie bekommert zich met veel inzet en succes om de speeltuin. De commissie doet het klein onderhoud, zoals het verwijderen van zwerfvuil, verven van palen en banken, zand aanvegen en gras maaien. Ook organiseert zij jaarlijks een speeltuindag, waar zo'n 60 kinderen aan mee doen. De speeltuin is populair, ook bij (groepen) kinderen buiten de buurt. De wijze waarop de speeltuincommissie handelt, is voor de gemeente een voorbeeld voor andere buurten.

Overlast in wijk aanpakken

Het artikel in de Kampioen van de ANWB heeft dit jaar voor wat extra toeloop naar de speeltuin gezorgd, maar ooit is het allemaal heel anders geweest in de Hertogshoef. In 1999 hebben de bewoners van de Hertogshoef het initiatief genomen om de overlast in de wijk aan te pakken en de speeltuin nieuw leven in te blazen. Ze hadden veel last van hangjongeren die met scooters door het oude speeltuintje scheurden, harde muziek draaiden en veel afval achterlieten. Er was sprake van vandalisme en zelfs brandstichting. Tijdens oudejaarsnachten waren bewoners zelfs angstig. In de nabijheid van huizen werden vuurtjes gestookt, glas en rommel werd in tuinen gegooid, bewoners werden bedreigd en er werd zwaar vuurwerk afgestookt. Men vreesde voor escalatie tijdens de millenniumnacht.

Trekpleister

Doordat de speeltuincommissie werd opgericht zijn buurtbewoners zich meer betrokken gaan voelen. Door zelfwerkzaamheid en sponsors hebben zij het budget van de gemeente voor de speeltuin weten te verruimen. Sinds 1999 er geen sprake meer van overlast in de buurt en het speelterrein is een ware trekpleister geworden. Niet alleen voor kinderen uit de directe omgeving, maar ook van ver daarbuiten. Het terrein wordt nauwlettend in de gaten gehouden en als er iets mis is, wordt de gemeente direct geïnformeerd. De samenwerking is een groot succes, dat blijkt wel uit de test van de ANWB!

Foto vlnr: wethouder Lida Verschuren, Jan Verloop, Peter van Zelst, Monique van Zelst, Marian de Jongh en Claudia van Dongen (ambtenaar speelvoorzieningen).