Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

21 december 2006

Nr. 06/212

Ministerie van SZW geeft subsidie voor meer vrouwen in besturen

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft subsidie aan negen emancipatieprojecten die het aantal vrouwen in raden, commissies en besturen moet vergroten. Het gaat om vrouwen in een achterstandspositie, bijvoorbeeld vrouwen die weinig invloed hebben op besluitvorming. De projecten krijgen in totaal een bedrag van 0,8 miljoen euro.

De overheid wil een evenredige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in besturen en andere organen die besluiten nemen. Behalve in de politiek, kan dat ook zijn in het onderwijs, in wijkraden, ouderraden, verenigingsbesturen of in besturen van belangenorganisaties of zelforganisaties.

Vier projecten worden uitgevoerd door organisaties van etnische minderheden. In de vijf andere projecten wordt nauw samengewerkt met organisaties van etnische minderheden. Centraal staat het trainen van vrouwen in bestuurlijke vaardigheden en hen te begeleiden naar een plaats in een bestuur. Vaak is dit vrijwilligerswerk dat vrouwen weer meer kansen geeft door te stromen naar betaald werk.

Het project Stap voor stap naar een hogere trap van Osmose (adviesbureau voor multiculturele vraagstukken in Arnhem) stimuleert allochtone moeders actief te worden op basisscholen. Dit leidt tot een meer evenredige afspiegeling van de multiculturele samenstelling van de scholen. Daarnaast krijgt de stem van allochtone moeders ook meer aandacht in de medezeggenschaps- en ouderraden en de schoolbesturen. Met dit project worden 20 allochtone vrouwen in een besluitvormende positie geplaatst bij basisscholen in verschillende gemeenten in Gelderland.

Van de Bunt (adviseurs voor organisatie en beleid) gaat 30 allochtone studentes van de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam trainen en plaatsen in 'witte' studentenbesturen, -raden en -commissies. Samen met deze bestuursorganen gaan deze 30 studentes bij nog eens 30 andere organen voorlichting geven over het aanboren van allochtone kwaliteiten. Ook zullen de studentes zelf nog in totaal 120 andere allochtone vrouwen benaderen.

In het emancipatiesubsidiebeleid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staan drie thema's centraal: rechten en veiligheid, maatschappelijke participatie en besluitvorming en bestuur. Organisaties die zich bezighouden met deze thema's kunnen jaarlijks een subsidieaanvraag indienen. De eerstvolgende subsidieronde is op het gebied van rechten en veiligheid. Aanvragen voor subsidies voor deze projecten kunnen tot uiterlijk 1 maart 2007 worden ingediend.

Een beschrijving van alle projecten en meer informatie over het indienen van subsidieaanvragen staan op www.emancipatieweb.nl.