Ministerie van Defensie

21-12-2006 11:14

Hulpactie nederlandse eenheden tijdens baaz tsuka

Zoân vijftig kinderen, vrouwen en mannen ontvingen medische behandeling - Foto: Defensie
klik voor vergroting
De A-compagnie van 11 Infanteriebataljon Luchtmobiel is voor het eerst ingezet ter ondersteuning van de operatie Baaz Tsuka. Bij deze inzet ging het om een humanitaire missie in de Panjawayi-vallei in de provincie Kandahar.

Vroeg in de ochtend van woensdag 20 december werd de zogeheten Koningscompagnie ingevlogen naar het zuidelijk deel van de Panjawayi-vallei. Daar zocht ze contact met Afghaanse militairen voor het uitvoeren van een gezamenlijke operatie. Per voertuig ging het vervolgens naar een gemeenschap in de buurt waarvan bekend was dat er zich vluchtelingen bevonden. Deze ontheemden ontvluchtten de afgelopen maanden hun dorpen vanwege de Talibanterreur in het gebied.

Inzet van de A-compagnie in de Panjawayi-vallei - Foto: Defensie klik voor vergroting
De commandant van de Afghaanse eenheid en de commandant van de Koningscompagnie spraken in het dorp met de dorpsoudsten en vertegenwoordigers van de vluchtelingen. De ISAF-troepen reikten vervolgens voedsel, gereedschap, hygiëne- en schoonmaakmiddelen, schoolmateriaal en zaaigoed uit. Daarnaast zijn zoân vijftig kinderen, vrouwen en mannen behandeld door Nederlands, Canadees en Brits medisch personeel. De bevolking gaf blijk van grote dankbaarheid voor de geboden hulp.

De A-compagnie is met de komst van generaal-majoor Ton van Loon toegevoegd aan het hoofdkwartier van Regional Command South ter ondersteuning van de ISAF-operatie in Zuid-Afghanistan.

Gerelateerde links:
Waarom naar Afghanistan?