Drie Flevolandse gemeenten onder preventief toezicht provincie

Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland hebben om verdere onnodige begrotings- onevenwichtigheid te voorkomen besloten de gemeente Urk onder preventief financieel toezicht te stellen en voor de gemeenten Zeewolde en Dronten het preventief toezicht te continueren. Gemeenten onder preventief toezicht hebben vooraf toestemming van de provincie nodig om bepaalde uitgaven te doen. Normaal is repressief toezicht; de provincie kan dan achteraf ingrijpen. Aan de hand van de begroting voor het volgend jaar en de meerjarenplanning wordt elk jaar de financiële positie van de gemeenten bekeken.

De gemeente Zeewolde staat inmiddels drie jaar onder preventief toezicht. De provincie constateert dat er sprake is van een verbetering van de financiële positie, maar ook in de meerjarenraming wordt nog geen materieel evenwicht tussen inkomsten en uitgaven bereikt. Deze constatering heeft geleid tot het besluit om het preventief toezicht in 2007 te continueren. Het toezicht zal licht worden ingevuld omdat verwacht wordt dat de gemeente er op termijn in zal slagen het evenwicht tot stand te brengen. Onder licht toezicht wordt verstaan dat alleen begrotingswijzigingen waarbij sprake is van een lastentoename voor de gemeente, aan voorafgaande goedkeuring zijn onderworpen.

Bij de gemeente Dronten gaat het om preventief toezicht als gevolg van termijnoverschrijding. De begroting 2007 en het meerjarenperspectief wordt pas eind december door de gemeenteraad vastgesteld. Daarmee is de wettelijke termijn van 15 november overschreden en is beoordeling alsmede besluitvorming door de provincie dit jaar niet meer mogelijk, hetgeen preventief toezicht noodzakelijk maakt. De begroting 2007 zal in januari alsnog door de provincie worden beoordeeld, waarna over de wijze waarop het financieel toezicht vorm krijgt door het college van GS een beslissing wordt genomen. Dronten is vorig jaar om financiële redenen onder preventief toezicht geplaatst. Met name het ontbreken van onderhoudsplannen en de middelen daarvoor vormden toen de hoofdreden.

De gemeente Urk is onder preventief toezicht gesteld vanwege het ontbreken van materieel evenwicht in de begroting 2007. Ook in het meerjarenperspectief wordt dit evenwicht niet bereikt. De provincie merkt op dat in de begroting 2007 voor de uitvoering van diverse onderhoudsplannen onvoldoende middelen beschikbaar zijn. Het toezicht op de gemeente Urk zal licht worden ingevuld, waarbij alleen bij lastentoename toestemming vooraf van de provincie is vereist, maar in dit geval ook voor investeringen groter dan EUR 100.000.