Gemeente Breda

Evaluatie nota Beter Breda

ouderen 6 bf.JPG

In de tussenevaluatie van de nota Beter Breda zijn zesendertig acties benoemd waar in de jaren 2003 tot en met 2007 aan gewerkt wordt. Elf daarvan zijn uitgevoerd, waaronder het verhogen van het bereik van kwetsbare ouderen, gezondheidsvoorlichting bij inburgeringscursussen en verhoging van verhuiskostenvergoeding in het kader van Wet Voorzieningen Gehandicapten. De resterende acties lopen in 2007 nog door. Dit heeft het college met de evaluatienota `Beter Breda' vastgesteld.

Het college is nagegaan welke resultaten er tot nu toe zijn geboekt. Hierbij is commentaar op de uitvoering gevraagd aan vertegenwoordigers en aanbieders van gezondheidsactiviteiten. Van de zesendertig acties zijn er elf uitgevoerd en afgewerkt. De acties hebben onder andere betrekking op de ontwikkeling van een productencatalogus van de GGD, extra aftrek eigen bijdrage voor chronisch zieken in het kader van Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) en voorlichtingsactiviteiten voor deze doelgroep. Andere concrete acties uit de nota zijn een verhoging van de jaarlijkse subsidie aan minder-valide sporters, een verhoging van verhuiskostenvergoeding in het kader van de WVG en extra geld voor het verhogen van de bekendheid van bureau Mantelzorg.

Veel actiepunten hebben doorlopende aandacht waar nog steeds aan wordt gewerkt. Dit geldt voor tweeëntwintig activiteiten. Een voorbeeld is het project `kleinschalige gezondheidsprojecten', waarbij burgers gezondheidsprojecten kunnen indienen bij de gemeente. Aandacht voor de aanpak van huiselijk geweld en onderzoek naar huisartsenvestiging en de toekomstige wensen en ontwikkelingen hierin zijn ook acties die in 2007 plaats zullen vinden.

2007 Is het laatste jaar dat de nota Beter Breda in uitvoering is. Het college heeft zes activiteiten benoemd die in 2007 extra aandacht krijgen. Dit geldt onder andere voor de twee acties uit de nota Beter Breda waar nog niet aan gewerkt is. Het gaat om een onderzoek naar het percentage personeelsleden met een arbeidshandicap binnen de gemeente en het versterken van interculturalisering van instellingen in de gezondheidszorg.

In 2007 start het college met de voorbereidingen van de nieuwe nota volksgezondheid voor de jaren 2008 tot en met 2011. De resultaten van de evaluatie worden meegenomen bij de ontwikkeling van de nieuwe nota.

Breda, 21 december 2006