Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 21 december 2006

Breedbandpakketten moeten zorgen voor doorbraak Pinnen

Toonbankinstellingen en banken dagen marktpartijen uit

Pinnen moet overal en altijd mogelijk zijn. Maar er staan niet bij alle afrekenpunten betaalterminals en kleine aankopen worden nog volop contant betaald. Dat is begrijpelijk, want met name voor MKB-winkeliers en horeca-ondernemers ontbreekt een goed aanbod om pinnen altijd en overal te omarmen. De komst van totaalpakketten met breedbandpinnen moet hierin verandering brengen. Dit stelt de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen (toonbankinstellingen en banken) vandaag in Nieuwspoort. De Stichting doet een dringende 'Oproep tot aanbiedingen' aan marktpartijen en stelde hen promotionele ondersteuning in het vooruitzicht.

Het betalingsverkeer in Nederland kan efficiënter en veiliger door het bevorderen van PINbetalingen. Veel ondernemers ervaren PIN-acceptatie echter als duur en zijn terughoudend. Om de oorzaken van deze problematiek te achterhalen heeft de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen onderzoek laten verrichten. Henk van den Broek, voorzitter van de Stichting: "Uit het onderzoek blijkt dat ondernemers onvoldoende alert zijn op besparingsopties, overbodige abonnementen hebben en op dit moment aangewezen zijn op dure inbelverbindingen voor betalingsverkeer. Onbeperkt online met de betaalterminal zoals thuis met de computer, is voor winkeliers en horeca-ondernemers nog te duur en omslachtig. Ondernemers willen een totaaloplossing voor het accepteren van PIN en niet het huidige gedoe".

Subsidies

Hans van der Noordaa, lid van de Raad van Bestuur van de ING Groep en bestuurslid van de Stichting BEB daagt marktpartijen uit om te komen tot passende oplossingen voor ondernemers in het MKB. Telecommunicatieleveranciers, terminalleveranciers, banken en processoren worden gevraagd om op korte termijn met aanbiedingen te komen die voor de doelgroep aantrekkelijk zijn, ook bij lage aantallen en bedragen. Pakketten die aan de criteria voldoen worden grootscheeps onder de aandacht gebracht van de betreffende ondernemers. De Stichting stelt bovendien forse subsidies ter beschikking aan de eerste 10.000 ondernemers die zo'n pakket afnemen.

Marktpartijen

Namens de marktpartijen namen drs. J.W.L. van Vianen, directeur zakelijk markt network services van KPN en ir. A.A.J. van der Bruggen, voorzitter van de Nederlandse Leveranciers Betaalsystemen (NLB) het rapport "Verkeerd Verbonden; knelpunten en oplossingen voor een doorbraak in elektronisch betalen in het MKB inclusief een dringend beroep op aanbieders" in ontvangst. Tevens gaven zij een eerste reactie op de uitdaging. John van Vianen: "KPN juicht het initiatief van de Stichting BEB van harte toe. De versnelde acceptatie van Pinnen over IP in de gehele detailhandel en horeca, is in lijn met de All-IP strategie van KPN. Hierbij wil KPN samen met zijn klanten de mogelijkheden van IP voor verschillende toepassingen maximaal uitnutten en onder de aandacht brengen. Wij zullen ons samen met andere marktpartijen actief inzetten om efficiënter betalingsverkeer te kunnen realiseren."

----------