GroenLinks

Garandeer duurzame toekomst voor vissen en vissers

vissen in de zee 21 december 2006

De Groenen roepen de Europese visserijministers op de waarheid onder ogen te zien. De ministers moeten eindelijk de noodzaak erkennen de quota voor visvangsten structureel drastisch te verlagen. De situatie is zo ernstig dat de jaarlijkse koehandel moet stoppen. Simpelweg omdat er anders in 2050 geen vis overblijft om te vangen.

Het is elk jaar hetzelfde liedje op het overleg tussen de 25 Europese visserijministers. Wetenschappers geven al jaren aan dat er ernstige overbevissing is in de Europese zeeën en pleiten voor vangstbeperkingen of zelfs -verboden. De Europese vissers schreeuwen moord en brand, omdat hun broodwinning dan in gevaar komt.

De Europese Commissie verwatert vervolgens de door de biologen voorgestelde maximaal toegelaten vangstaantallen. De Europese visserijministers doen daar weer een schep bovenop en verhogen de quota nog verder.

Hypocriet; want door vol te blijven houden dat daarmee de belangen van de vissers zijn gediend, komt er een moment dat de visserijsector echt op sterven na dood is. Alleen door de visbestanden de kans te geven zich te herstellen kan deze industrie gered worden.

Voor Nederland zijn vooral de vangstbeperkingen voor tong, kabeljauw en schol van belang. Minister van Landbouw en Visserij Veerman weet dat rigoureuzere vangstbeperkingen (ook in het aantal dagen dat er uitgevaren mag worden) noodzakelijk zijn, maar durft de confrontatie met het thuisfront niet aan. De Nederlandse vissersvloot is sinds het midden van de jaren '70 al gehalveerd. Een nieuwe onvermijdbare saneringsronde kan met het op 20 december bereikte akkoord doorgeschoven worden op het bord van zijn opvolger.

Voor de al bijna in de Noordzee uitgestorven kabeljauw pleiten biologen al vijf jaar lang voor een totaal vangstverbod, maar voor 2007 komt er slechts een vermindering met 14 procent. Op tong en schol mag respectievelijk 15 en 12,5 procent minder gevist worden, maar eigenlijk is een vermindering met de helft noodzakelijk.

Zie ook:

* menukaart Wereldnatuurfonds van bedreigde vissoorten (in Engels)