Socialistische Partij

SP :: Nieuws

SP zorgt voor compensatie milieuschade palmolie

21-12-2006 * De regering moet de schade aan natuur en milieu op Borneo door Nederlandse import van palmolie op passende wijze compenseren. Deze uitspraak deed de Kamer gisteren op initiatief van SP-Kamerlid Krista van Velzen.

In 1998 werd palmolie als duurzame energiebron aangemerkt. Nu acht jaar later, is staatssecretaris Van Geel van Milieu tot de conclusie gekomen dat palmolie niet duurzaam is. De luchtvervuiling blijkt veel groter dan gedacht en de schade van de teelt van oliepalm aan oerbossen en milieu enorm.

Van Velzen Nederland moet onderzoeken welke rol het speelt als grootste afnemer van de palmolie. Van Velzen: "Nederland is medeschuldig aan deze grote natuur- en milieuramp en de regering zal dit nu moeten compenseren." Met de steun van een forse meerderheid vraagt zij het kabinet te zorgen dat er geld komt voor het duurzaam beheren van veenbossen in Borneo, om illegale houtkap tegen te gaan en de lokale economie te stimuleren.

De Nederlandse regering financierde afgelopen jaren met 700 miljoen euro de bouw van energiecentrales en de import van de zogenaamd duurzame palmolie uit Kalimantan (Borneo). Ons land is met ongeveer 95% de grootste afnemer van deze olie. Voor de productie ervan is veel oerbos gekapt. De braakliggende veengronden drogen vervolgens uit en vliegen in het zomerseizoen in de brand. Deze branden leveren alleen al 20% bij aan de wereldwijde uitstoot van CO2. Daarnaast is de rookontwikkeling ter plaatste erg slecht voor de volksgezondheid.

"Het leefklimaat is daar zo ondraaglijk, dat zelfs minister Van Ardenne haar werkbezoek moest afzeggen wegens rookoverlast," zegt Van Velzen. "Het wordt tijd dat we de definitie van schone en duurzame energie eens goed tegen het licht houden. Duurzame energie moet niet alleen goed voor het klimaat zijn, maar ook geen negatieve bijwerkingen op luchtkwaliteit, natuur en leefomstandigheden van de mens hebben."