Pijnacker-Nootdorp


Datum 20 december 2006

Gezamenlijk persbericht van de provincie Zuid-Holland, de gemeente Berkel en Rodenrijs, de gemeente Pijnacker-Nootdorp en het Hoogheemraadschap van Delfland

Bergboezem wordt waterberging
Herinrichting Groenzone en Bergboezem een stap dichterbij

Op 22 december zetten bestuurders van de provincie Zuid-Holland, de gemeente Berkel en Rodenrijs en de gemeente Pijnacker-Nootdorp hun handtekening onder het Bestuursconvenant `Groenzone Berkel-Pijnacker - Bergboezem Polder van Oude Leede' en het bijbehorende financieringsarrangement. Het financieringsarrangement wordt ook door de bestuurder van het Hoogheemraadschap van Delfland ondertekend. Met deze bestuurlijke afspraken wordt een belangrijke stap gezet in de herinrichting van de Groenzone en de Bergboezem.

Van agrarisch naar recreatiegebied
De Groenzone is nu voornamelijk agrarisch gebied. In 2013 zal het zijn veranderd in een recreatiegebied waar bezoekers kunnen wandelen, fietsen, kanoën en schaatsen. Ook is er ruimte voor natuurontwikkeling. De Bergboezem wordt ingericht als waterberging.

Inrichting van start
De hoofdlijnen voor de toekomstige inrichting zijn in 2004 vastgelegd in een Masterplan. Het is aan de gemeenten Berkel en Rodenrijs en Pijnacker-Nootdorp om het Masterplan uit te voeren. Daarvoor richten zij - in nauwe samenwerking met het Hoogheemraadschap van Delfland - een uitvoeringsorganisatie op die de inrichtingsplannen uitwerkt en realiseert. Beide gemeenten maken 22 december meteen een doorstart en ondertekenen ook een gemeenschappelijke regeling voor deze uitvoeringsorganisatie.

Financiering
De realisatie van de Groenzone en Bergboezem kost ongeveer 130 miljoen euro. Het grootste deel daarvan wordt betaald door het Rijk. Daarnaast draagt de provincie bij in de kosten van de aankoop van de gronden, de gemeenten betalen mee aan de inrichting van het gebied en het Hoogheemraadschap van Delfland betaalt mee aan de waterberging. De grondverwerving is in volle gang. In totaal moet er ongeveer 580 hectare worden verworven.

Groenblauwe Slinger
De Groenzone maakt onderdeel uit van de Groenblauwe Slinger: de S-vormige open ruimte tussen de stedelijke gebieden van Den Haag en Rotterdam. De komende jaren zal de agrarische functie in dit 20.000 hectare grote gebied worden versterkt, maar zullen er ook delen een verandering ondergaan, zoals de Groenzone en Bergboezem. Deze deelgebieden dragen bij aan het doel om meer ruimte te creëren voor water, natuur en recreatie en verstedelijking voorkomen.


Noot voor de redactie;