Depressielijn geopend tijdens feestdagen

Stichting pandora

Amsterdam, 12 december 2006

Van 22 tot en met 26 december is de Depressielijn geopend van 13 tot 17 uur. Met deze extra openingstijden heeft Stichting Pandora tot doel lotgenoten met de feestdagen te ondersteunen.

Met de feestdagen in het vooruitzicht bedenken mensen met depressies hoe ze deze dagen gaan invullen. De medewerkers van de Pandora Depressielijn kennen dit vraagstuk en weten allen uit ervaring wat het is om depressief de feestdagen in te gaan.

De gehele decembermaand en juist ook met de kerstdagen willen onze medewerkers er zijn voor lotgenoten die het hiermee moeilijk hebben. Zij bieden een luisterend oor en geven tips en adviezen.

Gevoel van eenzaamheid en uitzichtloosheid
Uit de telefoongesprekken die medewerkers in 2004 en 2005 hebben gevoerd, viel op dat de uitzichtloosheid voor mensen met depressies tijdens de feestdagen extra zwaar vallen. Veelal zijn de bellers mensen die hun naaste hebben verloren en de zin van het leven kwijt zijn. De kerst geeft een extra lading aan hun gevoel van eenzaamheid. In ongeveer de helft van de gesprekken vertellen bellers over hun beleving van de feestdagen en de manier waarop zij deze dagen willen en kunnen invullen.


- Ik heb 7 jaar geleden mijn vrouw verloren aan kanker. Ik heb het er nog steeds moeilijk mee. Zeker met deze dagen. Ik heb therapie gevolgd en dacht er door te zijn, maar het verdriet steekt toch steeds weer de kop op.


- Ik zie er tegenop met eerste kerstdag naar mijn vriendin te gaan. Ik heb niets gezelligs om over te praten.


- Ik heb weinig vrienden en voel me eenzaam. Ik ben wel uitgenodigd op een feest, maar ik ben niet van plan om te gaan. Ik weet dat ik me dan nog eenzamer zal voelen.

Pandora Depressielijn 0900-6120909 (10 ct/pm)
22 t/m 26 december van 13 tot 17 uur
elke maandag t/m donderdag van 19 tot 21 uur
of stel uw vraag via www.stichtingpandora.nl

Noot aan de redactie:
Vrijwilligers van de Pandora Depressielijn, die zelf een depressie hebben doorgemaakt, zijn bereid tot het geven van interviews aan de pers en rtv. U kunt hiervoor een afspraak maken met Toon Vriens, coördinator voorlichtingsprojecten.

Stichting Pandora, 2e Constantijn Huygensstraat 77, 1054 CS Amsterdam, 020-6851171, info@stichtingpandora.nl, www.stichtingpandora.nl