Rijksuniversiteit Groningen

Pimpelmeesvrouwtje geeft blauwste mannetje meeste zonen

Datum: 22 december 2006

Ze hangen weer volop aan de vetbollen en pindazakjes: de pimpelmezen met hun blauwe kopjes. Voor het menselijk oog zijn ze allemaal even mooi, maar een pimpelmeesvrouwtje weet wel beter. Metingen hebben aangetoond dat de blauwe kruinveren van pimpelmeesmannen variëren in reflectie in het ultraviolette (UV) deel van het spectrum. En pimpel­ mezen kunnen deze verschillen waarnemen en hun conclusies trekken. Voor de vrouwtjes geldt: hoe hoger de reflectie, hoe aantrekkelijker de man.

Toen Peter Korsten eenmaal had vastgesteld dat de mate van UV-reflectie deels erfelijk bepaald is, wilde hij vervolgens weten of de vrouwtjes belangrijke 'beslissingen' tijdens de voortplanting af laten hangen van de kwaliteit van de blauwe pet van hun mannelijke partner. In Groningen is al veel ontdekt over de voortplantingsstrategieën van vogels. Zo weten we nu dat zij zelf de legdatum en de nestgrootte bepalen en bovendien ook nog het geslacht van de kuikens en hun assertiviteit. De evolutionaire voorspelling is dat vrouwen meer zonen zouden moeten produceren als ze gepaard zijn met een aantrekkelijke man en meer dochters als ze gepaard zijn met een onaantrekkelijke man. Als de zoon van een aantrekkelijke vader zijn aantrekkelijkheid erft, zal de zoon immers meer succes bij de vrouwtjes hebben en zich waarschijnlijk ook voorspoediger voortplanten. Vrouwen die het aantal geproduceerde zonen laten afhangen van de aantrekkelijkheid (UV-reflectie) van hun man zullen daarmee dus hun eigen genen het succesvolst doorgeven aan toekomstige generaties. Met een experiment waarbij Korsten de UV-reflectie van mannen verlaagde door 'sun-block' op hun kruinveren te smeren, toonde hij aan dat pimpelmezen inderdaad het geslacht van hun eieren aanpassen aan de aantrekkelijkheid van hun partner. Daarnaast toonde Korsten aan dat vrouwen ook de hoeveelheid aan de eieren afgegeven geslachtshormonen (testosteron) - en daarmee de 'assertiviteit' van het kuiken - af laten hangen van de schoonheid van hun man.

Peter Korsten (Zwolle, 1973) studeerde Biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij vervolgens zijn promotieonderzoek deed bij de Dierecologie-groep van het Institute for Ecological and Evolutionary Studies (CEES). Het onderzoek maakte deel uit van een breed onderzoeksprogramma van NWO-ALW (tevens de financier) dat ten doel had de functies en mechanismen van sekseratio aanpassingen bij vogels te ontrafelen. /FC

Datum en tijd

22 december 2006, 14.45 uur

Promovendus

P. Korsten

Proefschrift

Avian sex allocation and ornamental coloration. A study on blue tits

Promotores

prof.dr.ir. J. Komdeur, prof.dr. R.H. Drent en prof.dr. S. Daan

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen