Rijksuniversiteit Groningen

Virus valt kwaadaardige cellen aan

Datum: 22 december 2006

Willemijn Gommans onderzocht twee manieren voor de behandeling van kanker via gentherapie. De eerste methode is gebaseerd op het feit dat het eiwit EGP-2 wel in veel soorten tumoren zit maar weinig in gezonde cellen. Daarnaast speelt EGP-2 een directe rol bij de kwaadaardigheid van een tumorcel. Het verminderen van de hoeveelheid EGP-2 in een cel zal dus zorgen voor een minder kwaadaardige cel.

Gommans ontwikkelde een adenovirus (een verkoudheidsvirus) dat zich specifiek kan vermenigvuldigen in EGP-2 positieve tumorcellen. Door de vermenigvuldiging breekt de cel open en komen er nieuwe virusdeeltjes vrij in de tumor. Deze virussen gaan opnieuw tumorcellen infecteren, waardoor de cyclus van vermenigvuldiging en celdood doorgaat.

Verder ontwikkelde Gommans kunstmatige zink vinger proteine transcriptiefactoren. Deze kunnen worden gemaakt om de productie van eiwitten aan- of juist uit te zetten door het aan bepaalde stukken DNA te binden. Op deze wijze is het dus mogelijk de hoeveelheid EGP-2 in een cel te reguleren.

Willemijn Gommans (Elst, 1979) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Therapeutische Genmodulatie van het Universitair Centrum voor Farmacie en de onderzoekschool GUIDE. Sinds 1 november is ze postdoc aan de Lehigh University in Bethlehem, VS. /ML

Datum en tijd

22 december 2006, 16.15 uur

Promovendus

mw. W.M. Gommans

Proefschrift

Exogenous and endogenous gene regulation for specific and efficient cancer gene therapy

Promotor

prof.dr. M.J. Haisma

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Willemijn Gommans, tel. 001610-758-3622 (-6 uur), e-mail: wmg206@lehigh.edu (werk)