Op 22 december 2006 uitspraak over vervoer gehandicapten en Valyssysteem

Tot 1994 was het vervoer ten behoeve van gehandicapten geregeld in de Algemene Arbeidsongeschiktheidswet. Sinds 1994 dragen de gemeenten de zorg voor regionaal vervoer. In 1999 heeft de Staat voor bovenregionaal gehandicaptenvervoer voor sociale en recreatieve doeleinden een overeenkomst gesloten met vervoerbedrijf ConneXXion. Er gold geen limiet voor het aantal kilometers dat een gehandicapte tegen openbaarvervoertarief kon reizen. De overeenkomst met ConneXXion gold tot 1 april 2004. Na het aflopen van die overeenkomst heeft de Staat een overeenkomst met Transvision gesloten. Voor het toen ingevoerde zogenaamde âValyssysteemâ heeft de Staat een budget beschikbaar gesteld dat gelijk was aan dat voor 2003. In verband daarmee is in het nieuwe systeem een limiet gesteld aan het aantal kilometers dat een gehandicapte jaarlijks tegen het lage openbaarvervoertarief kan reizen.

De Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad Nederland en een aantal andere organisaties hebben in kort geding gevorderd dat de Staat zal worden opgedragen opnieuw een systeem voor bovenregionaal vervoer te verwezenlijken op een kwalitatief en kwantitatief niveau dat gelijkwaardig is met de voorheen door de Staat gefinancierde en door ConneXXion uitgevoerde voorziening. Zij verzetten zich met name tegen de invoering van de kilometerlimiet. Zij stellen dat de invoering van het Valyssysteem onrechtmatig is, omdat de Staat daarmee in strijd handelt met onder andere het Europees Verdrag voor de rechten van de mens.

De voorzieningenrechter te âs-Gravenhage heeft op 9 juli 2004 (zie rechtspraak.nl, LJN AP9816) de gevraagde voorziening geweigerd. Het hof âs-Gravenhage heeft die beslissing op 31 maart 2005 (zie rechtspraak.nl, LJN AT2882) bekrachtigd.

De Chronisch Zieken en Gehandicapten Raad Nederland en de andere organisaties hebben beroep in cassatie ingesteld. De zaak is voor hen in cassatie behandeld door mr. R.A.A. Duk, en voor de Staat door mr. G. Snijders. Voor Transvision B.V. treedt mr. M.E. Gelpke in cassatie op. Al deze advocaten zijn gevestigd in Den Haag.

Advocaat-generaal mr. L.A.D. Keus heeft op 8 september 2006 in zijn conclusie de Hoge Raad geadviseerd het cassatieberoep te verwerpen.

De Hoge Raad doet uitspraak op vrijdag 22 december 2006, 10.00 uur. Vervolgens zal rond 10.45 uur een samenvatting van de uitspraak worden gepubliceerd op website hogeraad.nl/actualiteiten. De uitspraak zelf (rolnr. C05/188HR) wordt vrijwel gelijktijdig op de website rechtspraak.nl gepubliceerd.

Op vrijdag 22 december zal van 11.00 tot 12.00 uur een persraadsheer beschikbaar zijn voor het geven van een korte toelichting.

Den Haag, 21 december 2006
mw. mr. E. Hartogs, griffier
tel 070 - 3611236


Bron: Hoge Raad der Nederlanden
Datum actualiteit: 21 december 2006 Naar boven