LLiNK

Rotterdam, 21 december 2006


-PERSBERICHT-

LLinke Soep in Senegal

Marcel van der Steen op reis in het land van 15.000 vluchtelingen

LLinke Soep-presentator Marcel van der Steen was de afgelopen weken op bezoek in Senegal. In de uitzending van deze week horen we zijn reportage waarmee hij aandacht vraagt voor het vluchtelingenprobleem. Deze week kwamen opnieuw tachtig Senegalezen om bij een poging Europa te bereiken. Samen met Babacar en Aliou, twee Senegalese jongens, ging Marcel op pad in het land waaruit dit jaar al meer dan 15.000 mensen gevlucht zijn. Ook vertellen de jongens over hun toekomstdromen. In Senegal én in Europa. LLinke Soep is vrijdag 22 december om 20.00 uur te beluisteren op Radio 1.

Vanuit Senegal vertrekken regelmatig gammele vissersbootjes vol (economische) vluchtelingen richting de Canarische Eilanden. De levensgevaarlijke tocht eindigt vaak met uitdrogingsverschijnselen en in het ergste geval zelfs in de (verdrinkings)dood. Babacar en Aliou nemen Marcel mee naar het dorpje Dioffior, waar ze twee families bezoeken van wie de zonen zijn gevlucht. Eén van hen leeft nu in Europa en stuurt regelmatig geld naar zijn familieleden in Senegal. De ander is teruggestuurd en het enige wat zijn achtergebleven familie weet is dat hij ergens in Senegal aan het werk is om te sparen voor een nieuwe overtocht.

In Dioffior werken de Nederlandse organisatie 'Communicado Foundation' en de stichting 'Viafrica' in samenwerking met het plaatselijke 'Foyer des Jeunes' aan de bouw van een computercentrum. Dankzij dit centrum heeft het dorp nu een internetaansluiting: een stap in de richting van economische vooruitgang. Uiteindelijk zal dit centrum volledig gerund worden door de lokale bevolking.

LLinke Soep is een jongerenmagazine over Praktisch Idealisme. LLinke Soep is iedere vrijdag om 20.00 uur te beluisteren op Radio 1. LLinke Soep is een programma van LLiNK. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt uit op Nederland 2 en 3, Radio 1, 3FM, Radio 5 en www.LLiNK.nl.


---


- EINDE PERSBERICHT -