Verkeershandhaving


Grote verkeerscontrole op A1

22 december 2006

Samenwerkende opsporingsorganisaties hebben in de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 december 2006 op de A1 in de gemeente Rijssen-Holten de verkeerscontrole 'Ochtendgloren' gehouden. In beide richtingen zijn de bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol en andere overtredingen. Voor de duur van de controle was deze locatie aangewezen als veiligheidsrisicogebied en vonden er preventieve fouilleringen plaats. Ook zijn bestuurders met behulp van radar gecontroleerd op snelheid. Drie rijbewijzen zijn ingevorderd in verband met extreme snelheidsoverschrijdingen.

In totaal 730 voertuigen zijn tussen 22.30 en 04.30 uur naar de parkeerplaatsen 'Bolder' en 'Struik' geleid, waar de bestuurders in eerste instantie een blaastest aflegden. Bestuurders die teveel alcohol hadden gedronken ondergingen ter plaatse een ademanalyse. Een drugshond met begeleider en drugsexperts van de Regiopolitie maakten het mogelijk om verdovende middelen te onderscheppen. Een scanmobiel van de Douane scande bagage op o.a. wapens.

Op de controleplaats is daarbij een voertuig aangetroffen met een grote hoeveelheid zoetwatervis aan boord had. (ruim 300 kg) Hieronder bevonden zich nog levende snoeken. Daarnaast werden netten , laarzen en andere attributen aangetroffen. Bestuurder en passagier verklaarden dat ze de vis gekocht hadden in Amsterdam van een vishandelaar. Hun schoenen deden anders vermoeden vanwege het feit dat deze nog vol modder en gras zaten. Het geheel is in beslaggenomen. De vis zal via de Urker visafslag verkocht worden waarna de opbrengst wordt overgemaakt naar Justitie.

Aan deze gezamenlijke controles werkten ruim 100 personen mee van de regiopolitiekorpsen Twente, IJsselland, Noord en Oost Gelderland, de Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten, Koninklijke Marechaussee, Douane Oldenzaal en Hoofddorp, Motorrijtuigenbelasting, Voedsel en Waren Autoriteit, Sociale Opsporings- en Inlichtingen Dienst, Parketpolitie en Autobahnpolizei NI-Osnabrück en NRW-Münster.