Discriminatie Dalits bij tsunamihulp

Cordaid

Hulporganisaties kritisch over eigen tsunamihulp aan Dalits; aanpak bijgesteld

De hulpverlening na de tsunami heeft de situatie van Dalits, de kastelozen in India, alleen maar verslechterd. Dit is de belangrijkste conclusie van het onderzoek 'Making things worse'.Het onderzoek is een initiatief van het Dalit Netwerk Nederland (DNN) waarvan Cordaid, CMC, Kerk in Actie/ICCO, Justitia et Pax en de Landelijke India Werkgroep deel uit maken.
'Toen onderzoeker Timothy Gill, na een eerste bezoek aan India terug kwam eind 2005, hebben we meteen actie ondernomen. Zijn eerste bevindingen waren schokkend, de Dalits bleken nauwelijks noodhulp te hebben ontvangen en vielen bij de opbouw ook weer buiten boord', aldus Stephanie Joubert van Cordaid: 'Inmiddels is een Dalit consultant aangesteld. Ook heeft Cordaid ruim 1 miljoen euro uitgetrokken voor extra aandacht voor Dalits in wederopbouwprogramma's'. Partnerorganisaties in India van Kerkinactie en ICCO hebben speciale aandacht gegeven aan de positie van kastelozen in de vorm van noodhulgoederen, medische zorg, traumaverwerking voor volwassenen en kinderen, onderwijs en huizenbouw. Eén op de drie mensen die deze noodhulp ontving was een Dalit.

Volgens het rapport is in de deelstaat van Tamil Nadu, die ernstig werd getroffen door de tsunami, vooral de kaste van vissers van hulp voorzien. Dalits, die ook getroffen waren, kwamen op de lijsten van slachtoffers niet voor. De overheid, hulporganisaties, maar ook lokale parochies, hebben ondanks protesten vaak niet, of veel te laat, gereageerd op de roep om hulp van de Dalits. Veel Dalits zijn hun baan kwijt geraakt, de vissers hebben hun werk overgenomen.

'We hebben goede Dalit partners in India zitten', aldus Joubert, 'maar die houden zich vooral bezig met de rechten van de Dalits. Noodhulp en wederopbouw is een heel ander verhaal. Partners van ons die daar weer heel sterk in zijn, hadden in het begin te weinig aandacht voor de problemen van Dalits. Het is een moeilijk te bereiken groep. Sinds we een consultant hebben aangesteld die zich nu expliciet richt op wederopbouw voor de Dalits gaat het beter.'

Het Dalit Netwerk Nederland is al jaren bezig om de mensenrechten van de ruim 160 miljoen Indiase Dalits op de politieke agenda te krijgen. Mede door haar toedoen is deze week een resolutie aangenomen over de mensenrechten van Dalits in het Europees Parlement (de Commissie Ontwikkeling). Ook hierin staat ook dat er meer specifieke aandacht moet komen voor de Dalit hulpprogramma's.'Dit sluit aan bij de bevindingen van het rapport over hoe we de Dalits meer aandacht kunnen geven na een ramp,' aldus Joubert.

NOOT VOOR DE REDACTIE,