Gemeente Hilversum

College houdt vast aan bouwplan Zuid

21 december 2006
Het huidige bouwplan voor de Zuiderkerk houdt de voorkeur van burgemeester en wethouders. Dat is het collegebesluit van 19 december jl.

De raadscommissie Stad en de omwonenden van de Zuiderkerk hadden onder meer tijdens de Raadscommissie van 17 oktober 2006 kritische vragen gesteld over het bouwplan. Vandaar dat het college het bouwplan voor 32 appartementen, een supermarkt en parkeergarage opnieuw onder de loep heeft genomen. Hierin was met name aandacht voor wat het plan betekent voor de buurt, de winkeliers van de Gijsbrecht, de woningbouw in Hilversum en het verkeer. Ook is gekeken naar de financiële en juridische consequenties voor de gemeente. De gevolgen zijn in beeld gebracht voor het huidige plan, een aangepast plan of geen plan.

Het huidige bouwplan draagt bij aan meer publiek voor het winkelgebied aan de Gijsbrecht van Amstelstraat. De winkeliersvereniging Gijsbrecht en de gemeente samen met ontwikkelaar De Alliantie, hebben een enquête gehouden onder de winkeliers. Daaruit blijkt dat bijna driekwart van de respondenten de voordelen van het bouwplan ziet. Ook is er in Hilversum behoefte aan meer woonruimte. Daar komt deze variant aan tegemoet. Er wordt een nieuw stukje Hilversum gecreëerd met behoud van de kerktoren en een openbaar plein tussen de oorspronkelijke muren van de kerk.

In de situatie van een aangepast bouwplan moet het ontwerp aanzienlijk worden aangepast, wil dit tegemoet komen aan de bezwaren van de buurtbewoners. In deze variant zijn de gevolgen onderzocht van 22 appartementen in plaats van 32. De supermarkt en parkeergarage hielden hun plek in dit plan. De gevelhoogte aan de Neuwegzijde wordt in deze variant lager. Groot nadeel is dat er minder appartementen komen. Daardoor zijn er minder inkomsten en zijn nieuwe afspraken nodig met De Alliantie. Ander nadeel is dat het hele proces opnieuw gestart moet worden waardoor er vertraging ontstaat en de kosten voor de gemeente fors toenemen.

De situatie waarin het huidige plan wordt gestaakt en ook niet wordt aangepast, sluit aan bij de wens van onder andere de Buurtgroep Behoud Zuiderkerk. Deze groep wil het kerkgebouw in haar huidige vorm behouden. De nieuwe bestemming en dus ook de exploitatie hiervan zijn nog onbekend. Wel kan met zekerheid worden gesteld dat deze variant de gemeente Hilversum veel geld kost. Andere nadelen van deze variant zijn dat de aantrekkende functie van de supermarkt voor de Gijsbrecht wegvalt en de Albert Heijn op de oude locatie blijft, met de bijbehorende parkeerdruk. Ook met de behoefte aan meer woonruimte houdt deze variant geen rekening.

Deze overwegingen hebben als uitkomst dat burgemeester en wethouders besloten het huidige bouwplan Zuiderkerk te willen realiseren. Wel zal samen met de buurt goed gekeken worden naar verkeerscirculatie en worden de nodige maatregelen voor verkeersveiligheid genomen. Daarnaast zal het uiterlijk van het bouwplan Zuiderkerk in de definitieve uitwerking op kleine punten worden verbeterd.

Voordat verder gegaan kan worden met dit bouwplan, zal het college haar voornemens eerst in januari met de commissie Stad bespreken.