Gemeente Haaksbergen

Nieuw verkeers- en vervoersplan

Gezien de onduidelijkheden die nog bestaan rond de effecten van de centrumvernieuwing is het centrum niet in de beleidsnota betrokken. Net zo min als het parkeren in het centrum omdat recent een parkeerbeleidsplan is vastgesteld. Het nieuwe verkeersbeleidsplan wordt in de raadscommissie van 10 januari 2007 door de opstellers toegelicht. De verwachting is dat de gemeenteraad het plan op 31 januari behandelt.

Fietsers

Op basis van de inventarisatie van verbeterpunten aangegeven door inwoners en wijkraden maar ook afgeleid uit ongevalcijfers en rapportages van politie en gemeente wordt in het nieuwe GVVP onder meer voorgesteld verschillende verbeteringen voor fietsers aan te brengen. Fietssuggestiestroken op enkele invalswegen en voorzieningen voor een grotere verkeersveiligheid op een aantal plekken waar fietsers frequent oversteken. Hoewel de ongevalcijfers daar geen aanleiding voor geven blijkt uit de inventarisatie met name onder fietsers veel gevoel voor onveiligheid te bestaan.

Verkeersveiliger

Het beleidsplan leidt verder tot voorstellen om in de komende periode kruisingen binnen de bebouwde kom, waar daar gezien de ongevallenregistratie aanleiding voor bestaat, verkeersveiliger te maken. Ook kiest het rapport voor het uitbreiden van 60-km zones in het buitengebied. Waar deze maximumsnelheid wordt ingevoerd wordt een duidelijke verbetering bereikt zo leren de regionale ongevalgegevens inmiddels.

Geld

Het college stelt voor om voor de uitvoering van eenvoudige maatregelen om de verkeersveiligheid voor fietsers te verbeteren vanaf 2008 gedurende de looptijd van het plan (t/m 2010) een bedrag van 75.000,-- euro per jaar beschikbaar te stellen en elk jaar weer weer te bepalen hoeveel geld beschikbaar kan komen voor de andere investeringen, die wat meer geld kosten.

U kunt het verkeers- en vervoerplan in ontwerp hier raadplegen.


* beleidsplan


* bijlage afbeeldingen