Ministerie lnv

http://www.minlnv.nl

22 december 2006 nr219

Opheffing vervoersverbod kuipplanten engelentrompet en klimmende nachtschade

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heft per 24 december 2006 het tijdelijk vervoersverbod op voor de kuipplanten van alle soorten Engelentrompet (Brugmansia) en Klimmende nachtschade (Solanum jasminoides). Het vervoersverbod was sinds 28 oktober 2006 van kracht na besmettingen met aardappelspindelknolviroide (PSTVd) op enkele telers van Engelentrompet en Klimmende nachtschade. PSTVd kan zeer schadelijk zijn voor planten en plantaardige producten, met name tomaten en aardappelen.

De Plantenziektekundige Dienst (PD) heeft de afgelopen maanden onderzoek uitgevoerd naar de verspreiding van de viroïde. Het onderzoek is nog niet afgerond maar geeft momenteel genoeg inzicht in de locaties van besmette planten. Daarom is een vervoersverbod niet meer noodzakelijk. Sinds eind november gelden bovendien maatregelen zoals het opruimen van besmette partijen.

Aardappelspindelknolviroïde is binnen de Europese Unie een quarantaineorganisme. Het is de eerste keer dat in Nederland het viroïde in deze gewassen is aangetroffen.

NOOT voor de redactie (