Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Minister verdeelt 65 miljoen over gemeenten

Persbericht 22 december 2006

Minister verdeelt 65 miljoen over gemeenten

Minister Pieter Winsemius van VROM verdeelt 65 miljoen euro over 51 gemeenten. Het impulsbudget is een subsidieregeling bedoeld voor het oplossen van onvoorziene knelpunten of het versnellen van de stedelijke vernieuwing in de aandachtswijken. De minister heeft 76 aanvragen gehonoreerd van 31 grote gemeenten en van 20 kleinere gemeenten.

Het Impulsbudget stedelijke vernieuwing omvat in totaal 100 miljoen euro: 70 miljoen euro voor de G4 (waarvan 35 miljoen euro in 2005 al is toegezegd) 20 miljoen euro voor de G27
10 miljoen euro voor overige gemeenten

Waarvoor wordt de subsidie gebruikt?
Veel gemeenten die subsidie krijgen, hebben problemen bij het verbeteren van de leefbaarheid in de aandachtswijken. Zo zijn er projecten die onveilige plekken aanpakken in oude wijken of in de omgeving van NS-stations (Almelo en Zoetermeer). Verder betreft het een aantal projecten waarmee de openbare ruimte wordt verbeterd door het aanleggen en opknappen van groenstroken en parken. Ook zijn er gemeenten die extra moeten investeren om de tegenvallende afzet van nieuwe koopwoningen in deze wijken te stimuleren en het imago van de wijk op te krikken. Zij doen dat door bijvoorbeeld (ondergrondse) parkeervoorzieningen aan te leggen. Daarnaast blijken zogenaamde 'rotte kiezen' de voortgang van de stedelijke vernieuwing ernstig te belemmeren. Met behulp van deze subsidie worden verpauperde panden die in particulier bezit zijn opgeknapt. Opvallend zijn de projecten waar water een rol speelt. De aanpak van singels in Rotterdam, de waterberging in Hoogezand-Sappemeer en 's-Hertogenbosch en de rioolrenovaties in Heerlen en Delfzijl zijn daar voorbeelden van.

Wie ontvangt subsidie?
Naast de G4 en de G27 ontvangen de volgende gemeenten subsidie van VROM: Almere, Bergen op Zoom, Borger-Odoorn, Capelle a/d IJssel, Culemborg, Delfzijl, Den Helder, Heerenveen, Hoogezand-Sappemeer, Kampen, Maassluis, Meppel, Roermond, Skarsterlân, Terneuzen, Velsen, Vianen, Vlaardingen, Winterswijk, Zoetermeer.

Zie ook
Dossier 56-Wijkanaanpak: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=11136

Download


Zie het Definitieve vaststelling voor de aanvragen voor impulsbudget 2006: http://www.vrom.nl/docs/ruimte/registratiesheets.pdf

(bron: http://http://www.vrom.nl//pagina.html?id=30421 )