Gemeente Wageningen

Masterplan Plantsoen - Gerdesstraat biedt kansen voor de binnenstad

Het college vanB&W heeft op 19 december jl. in principe ingestemd met het Masterplan Plantsoen - Gerdesstraat als een goed en richtinggevend concept voor het vervolg. Dit blijkt ondermeer uit het feit dat enkele marktpartijen al enthousiast bezig zijn met het ontwikkelen van plannen voor delen van dit gebied. Op 25 januari 2007 wordt het voorgelegd aan de raadscommissie Stad met de vraag of de hoofdlijnen van het masterplan worden onderschreven als ambitie en richtinggevend kader voor de ontwikkeling van dit gebied. Vervolgens wordt het plan doorgerekend op de financiële haalbaarheid. De raad zal uiteindelijk over het Masterplan beslissen.

Het Masterplan is tot stand gekomen in samenwerking met een breed scala aan betrokkenen: de bewoners en gebruikers van het gebied, eigenaren, ondernemers, maatschappelijke organisaties en instellingen. Tijdens meedenkavonden op 30 januari en 26 juni 2006 hebben belangstellenden meegedacht over thema's en geholpen om het Masterplan verder aan te scherpen. Tussentijds heeft overleg plaatsgevonden met de marktpartijen, eigenaren, het bestuur van het Wagenings Ondernemers Contact (WOC).

De visie op het Plantsoen en de Gerdesstraat is al langere tijd onderwerp van discussie. Het gebied is de belangrijkste schakel tussen de binnenstad en de omliggende wijken. Het vormt de entree van de binnenstad. Op dit moment maakt het gebied deze betekenis niet waar en bestaat de behoefte aan een inhoudelijk kader voor nieuwe ontwikkelingen. Het masterplan is een vervolg op de projectdefinitie en kadernotitie "Verkenning Gerdesstraat - Plantsoen" die in juni 2005 is vastgesteld door de raad. De projectdefinitie stelt één hoofdopgave centraal: zorg dat de entree van de binnenstad, zowel aan de oostzijde als aan de westzijde helder, zichtbaar en voelbaar is.

De opgave is om dit deel van de stad, de entree van de binnenstad, integraal aan te pakken en daarmee zodanig te verbeteren dat het als vliegwiel dient om de kwaliteit ook in andere delen van de (binnen)stad te verbeteren. Het masterplan biedt een leidraad om de plannen - als onderdeel van de binnenstad - in goede banen te leiden. Het geeft een visie en stelt de ruimtelijke randvoorwaarden en kaders voor de korte en lange termijn. Het plan kent een looptijd van 10 tot 15 jaar.

Vervolgprocedure vaststelling door raad
Na overleg met marktpartijen over de ruimtelijke invulling en de daarmee samenhangende financiële bijdrage worden het masterplan, eventueel in aangepaste vorm gedurende zes weken ter visie gelegd. Na de beoordeling van de zienswijzen wordt het masterplan inclusief financiële doorrekening en een overeenkomst(en) met marktpartijen ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad. Voor meer informatie zie de website van de gemeente:
www.wageningen.nl/actueel/projecten/gebiedsontwikkeling Plantsoen Gerdesstraat