Persberichten stad Utrecht, 11.15 uur

Utrecht, 22-12-2006

Politie deelt veel (tegoed)bonnen uit

UTRECHT Donderdagavond 21 december controleerde de wijkpolitie in de binnenstad of de regels in het voetgangersgebied werden nageleefd. Iedereen die met de fiets aan de hand liep werd beloond. Deze fietsers kregen een tegoedbon voor de bewaakte fietsenstalling in het centrum. Tijdens winkeltijden is het niet toegestaan om in het gebied te fietsen.

De maand december betekent: volle winkels en drukte op straat. Hoewel mensen zij aan zij door de winkelstraten schuifelen, zijn er nog veel bezoekers die door die drukte heen proberen te komen op de fiets. Dit levert veel ergernis en soms zelfs vervelende situaties op. De wijkpolitie van het centrum heeft de kerstperiode aangegrepen om de mensen die de regels naleven te belonen. Tijdens de koopavond deelden agenten in het gezelschap van een kerstman 180 tegoedbonnen uit. Het gemeentelijk wijkbureau Binnenstad nam de kosten hiervan voor haar rekening. De Kerstman was door de gemeente ingehuurd bij Bureau Dagloon, het uitzendbureau voor dak- en thuislozen.

22 Mensen die toch op de fiets door het voetgangersgebied reden, kregen een bekeuring.

Fietsen onder invloed

UTRECHT De politie heeft donderdagmorgen een man aangehouden die ondanks waarschuwingen toch dronken op zijn fiets reed.

Omstreeks 08.30 uur zagen agenten tijdens de surveillance een man met een fiets aan zijn hand op de Springweg lopen. De man zwalkte over de weg en was rondom dronken. De man werd gewaarschuwd dat hij niet moest gaan fietsen. Ter hoogte van de kruising Mariaplaats met het Moreelseviaduct zagen de agenten dat de man wel op zijn fiets was gestapt en door het rode verkeerslicht reed.

Bij het Stationsplein reed de 30-jarige fietser uit Utrecht bijna een vrouw aan. De agenten grepen in en hielden de man aan. Op het bureau wees de ademanalyse 860 ug/l uit. Met een proces-verbaal en een rijverbod van 10 uur werd de man lopend naar huis gestuurd.

Aangehouden voor mishandeling

UTRECHT Donderdagmiddag heeft de politie een jongen aangehouden die zonder enige aanleiding een man had geslagen.

De beveiliging van Hoog Catharijne werd omstreeks 12.05 uur aangesproken door een 20-jarige man die aangaf dat hij zojuist was geslagen door een onbekende jongen. De beveiliging ging op zoek naar de verdachte en trof ter hoogte van het Vredenburg de jongen aan. Bij het zien van de beveiliging zette de jongen het op een lopen. Op de Mariaplaats werd hij alsnog aangehouden en overgedragen aan de inmiddels gewaarschuwde politie. De 14-jarige verdachte uit Utrecht gaf aan dat hij de man zonder enige aanleiding geslagen had. Hij werd voor verhoor ingesloten op het bureau.

Winkeldief aangehouden

UTRECHT Bij een winkel aan het Gildenkwartier heeft de politie een man aangehouden voor het plegen van een diefstal.

Personeel van de winkel zag omstreeks 13.15 uur dat een man zich verdacht gedroeg. Uiteindelijk werd gezien dat de man een artikel uit de verpakking haalde en vervolgens zonder af te rekenen de winkel wilde verlaten. Het personeel greep in en hield de 46-jarige man uit Oudewater aan. De politie heeft de man voor verhoor ingesloten op het bureau.

Drie mannen aangehouden

UTRECHT - In de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 december heeft de politie drie mannen aangehouden voor wildplassen, belediging en niet voldoen aan bevel of vordering.

Tijdens de surveillance zagen agenten een man wildplassen ter hoogte van het Janskerkhof. Op het moment dat de 22-jarige man uit Utrecht werd bekeurd begonnen twee vrienden zich met de bekeuring te bemoeien. Nadat meerdere malen door de agenten verzocht was zich niet met de situatie te bemoeien bleven de mannen doorgaan en beledigden zij de agenten. Uiteindelijk werd naast de wildplasser ook zijn twee vrienden 23 en 20 beiden uit Utrecht aangehouden en voor verhoor meegenomen naar het bureau.

Verkeerscontrole

UTRECHT Donderdagmiddag en avond heeft de politie in samenwerking met diverse partners een grote verkeerscontrole gehouden.

Tussen 15.00 en 23.00 uur werden in de omgeving van het Herculesplein 190 voertuigen gecontroleerd. De controles werden uitgevoerd in samenwerking met onder andere de belastingdienst, ANWB, de Douane, Marechaussee en de Rijksverkeersinspectie. In totaal werden 171 bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel, het niet kunnen tonen van autopapieren en technische gebreken.

Tevens werden diverse mensen aangehouden omdat zij illegaal in Nederland verbleven, nog boetes hadden openstaan, zich niet konden legitimeren, voor het in bezit hebben van verdovende middelen en het voorhanden hebben van een verboden wapen.

Twee graffitispuiter op heterdaad aangehouden

UTRECHT De politie heeft op de Venuslaan in de nacht van donderdag 21 op vrijdag 22 december twee graffitispuiters op heterdaad aangehouden.

Tijdens de surveillance zagen agenten op de Venuslaan een man bezig verf te spuiten op een muur van een gebouw. Een tweede man stond op de uitkijk. De mannen 23 en 25 jaar beiden uit Arnhem werden aangehouden. Het tweetal gaf aan helemaal niet met verf gespoten te hebben. Onderzoeken in de rugzakken van de mannen leverde spuitbussen op waarmee net gespoten was. De mannen werden voor verhoor meegenomen naar het bureau.