Radboud Universiteit Nijmegen


Prijs voor natuurvriendelijke kribben

Milieukundige Rob Leuven van het Institute for Water and Wetland Studies is eerste geworden in een prijsvraag van Rijkswaterstaat voor het beste plan voor betere rivierkribben. Leuven nam met Bureau Stroming en Struiksma River Engineering deel in een consortium onder leiding van Royal Haskoning. Zij bedachten een 'eilandkrib' die er voor zorgt dat de stroming langs de oevers minder sterk wordt. Dit is een voordeel voor planten en dieren. Ook voor de scheepvaart is het plan goed: de vaargeul verzandt minder. Gister werd de prijs - 20.000 euro en de verdere uitwerking van het idee - uitgereikt.

eilandkrib

De prijsvraag `Kribben van de Toekomst' is uitgeschreven door Rijkswaterstaat in samenwerking met het Civieltechnisch Centrum Uitvoering Research en Regelgeving (CUR). De wedstrijd is een nieuwe manier om innovatieve ideeën voor de infrastructuur boven water te krijgen. Kribben zijn een beproefd recept voor het in bedwang houden van de rivier, maar ze belemmeren wél de hoogwaterafvoer. Doordat er veel kolken ontstaan rond de kribben zijn ze ook niet echt natuurvriendelijk.
De winnende Eilandkrib verschilt van gewone kribben doordat een deel van de huidige krib verlaagd is en aan de kop van de krib een soort eilandje wordt gemaakt. Door het verlaagde gedeelte is het mogelijk om de afvoercapaciteit van de rivier bij hoogwater te vergroten. De krib heeft met de opening en het `eilandje' ook een betere stroomgeleiding. Dat heeft een belangrijke verbetering van de vaarwegkwaliteit tot gevolg, waardoor er minder gebaggerd hoeft te worden. Ook is het mogelijk om met deze oplossing de autonome bodemdaling tegen te gaan.

kribben.jpg (39 Kb)

Rustiger water
De verbeterde stroomgeleiding biedt kansen voor ecologische ontwikkeling. Nu is dat nog moeilijk omdat het water, met name door passerende schepen, te sterk in beweging wordt gebracht. Milieukundige Rob Leuven: "Vissen en ongewervelden komen niet tegen de stroom op. Er zijn ook geen paaiplaatsen meer. Door de vorm van de Eilandkrib ontstaat een traag meestromende nevengeul tussen rivier en kribvak. Allerlei waterplanten krijgen dan weer de kans om zich te vestigen. Daar profiteren de dieren van."
Leuven kwam met Haskoning in contact toen hij eens een groep Engelse waterbouwers uitleg gaf over de milieuaspecten van het Nederlandse rivierbeheer. Haskoning was gastheer van het gezelschap. "Men wist daar eigenlijk helemaal niet wat we hier aan kennis in huis hebben over de ecologie en dynamiek in het rivierenlandschap. Dat we wat voor elkaar kunnen betekenen, laat het succes van dit consortium wel zien!" Het plan voor de eilandkribben zal nu verder uitgewerkt worden, net als de drie andere winnende ontwerpen. Op basis van die verdere doorrekening beslist Rijkswaterstaat met het CUR welk plan in de praktijk zal worden getest.