Gemeente Breda

College stelt beleidsnota op over bouwen in het buitengebied

Het college van burgemeester en wethouders gaat de zogenoemde beleidsnota Rood en Groen opstellen.

Deze nota maakt het - onder bepaalde voorwaarden - mogelijk om in het Bredase buitengebied extra burgerwoningen te bouwen. Directe aanleiding is de nieuwe provinciale subsidieregeling voor het saneren van glastuinbouw uit kwetsbare gebieden en de sloop van overtollige bebouwing uit het buitengebied. Om kosten die daarmee gepaard gaan te financieren, biedt de provincie mogelijkheden in de vorm van de bouw van 600 extra burgerwoningen in het Noord-Brabantse buitengebied.

Sinds 2001voert de provincie dit Ruimte-voor-Ruimte beleid. Hiermee worden provinciebreed inkomsten gegenereerd door de opbrengsten van het bouwen van burgerwoningen in het buitengebied (rood) te investeren in ruimtelijke kwaliteitsverbeteringen van het buitengebied (groen). Voorheen heeft de gemeente Breda niet aan deze regeling deelgenomen omdat het bouwen van extra woningen in het buitengebied tot op heden geen meerwaarde bood voor de gewenste Bredase woningproductie. De provincie stelt bepaalde voorwaarden aan de bouw van woningen in het buitengebied. Zo is het aan de gemeente om geschikte bouwlocaties aan te wijzen, dient een bijdrage geleverd te worden aan het provinciale Ruimte-voor-Ruimtefonds en moet een deel van de financiële opbrengsten uit het toevoegen van burgerwoningen ingezet worden voor de kwaliteitsverbetering van het buitengebied. Naast de voorwaarden, zal in de nota het volgende aan bod komen: condities voor de ontwikkeling van burgerwoningen in het buitengebied (rood), gewenste projecten voor kwaliteitsverbetering in het buitengebied (groen), verwerving en inzet van middelen als dekking en garantie voor kwalitatieve verbetering van het buitengebied en mogelijkheden voor nieuwe landgoederen en buitenplaatsen.

Streekplan

Ook het Streeksplan is reden voor het college de beleidsnota op te stellen. Hierin staat vermeld dat wanneer uitbreiding van het stedelijk ruimtebeslag ten koste van het buitengebied onontkoombaar is, deze gepaard moet gaan met een verbetering van de ruimtelijke kwaliteit elders in het buitengebied. Bovendien stelt het coalitieakkoord voor de bestuursperiode 2006-2010 dat voor de ontwikkeling van het buitengebied gebruik wordt gemaakt van een `Rood-voor-Groen'-financiering. Tenslotte komt het college hiermee tegemoet aan concrete verzoeken van burgers voor medewerking aan Rood-voor-Groen ontwikkelingen.

Vervolg

Wanneer de nota in conceptvorm (de ontwerp nota) gereed is, volgt een consultatietraject met betrokkenen (planning mei 2007). Daarna zal een nota van Commentaar worden opgesteld, op basis waarvan het ontwerp zonodig wordt aangepast. De planning is dat de gemeenteraad de nota eind 2007 vast kan stellen.

Breda, 22 december 2006