Provincie Noord-Holland

Datum

22-12-2006

Onderwerp

Overeenstemming aanpassingen bouwplan Provinciehuis

Raymond Fillet

Over de bouwplannen voor het Provinciehuis aan de Dreef is tijdens bestuurlijk overleg op donderdag 21 december overeenstemming bereikt over een aantal essentiële kwesties.

Doel van de bijeenkomst was het bereiken van overeenstemming tussen gemeente en provincie over aanpassingen in het ontwerp voor nieuwbouw, zodanig dat B&W voldoende politiek draagvlak verwachten binnen de gemeenteraad om tot een succesvolle afronding van de procedure voor het bestemmingsplan Frederikspark te kunnen komen.

Bij de bijeenkomst waren onder meer aanwezig de heren Borghouts, commissaris van de Koningin in Noord-Holland, Nieuwenburg, wethouder van Haarlem en Slangen, stadsarchitect van Haarlem. De bijeenkomst stond onder leiding van professor Asselbergs, Rijksadviseur cultureel erfgoed en lid van het College van Rijksadviseurs.
1. In het overleg is overeenstemming bereikt over de wijze van benadering van drie essentiële kwesties bij deze plannen:
1. Een doorgaande, representatieve gevelwand langs de Dreef, die aansluit bij het bestaande monumentale paviljoen Welgelegen.
2. Dat de gemeente Haarlem in het bestemmingsplan waardestelling orde 2 toekent aan de bestaande bebouwing langs de Dreef die naar ontwerp van architecten Bremer en Zwiers vanaf de jaren '30 gerealiseerd is. Dat betekent dat de gemeente Haarlem het gebouw als waardevol bestempelt en dat een voorstel voor nieuwbouw aan de Dreef van hoge kwaliteit moet zijn.

3. Het doorzicht tussen Frederikspark en Griffietuin moet zo sterk mogelijk gemaakt worden.

Afgesproken is dat de gemeente nu verder gaat met de procedures voor het bestemmingsplan en dat de provincie aan de architect zal vragen om het plan zodanig aan te passen dat aan deze concrete afspraken tegemoet gekomen wordt.