Provincie Utrecht

provincie investeren samen in Amersfoort

Gemeente en provincie investeren samen in Amersfoort

21-12-2006 -

4,6 miljoen euro uit Brussel voor Vathorst Noord en Hogewegzone

De gemeente Amersfoort rekent de komende jaren op 4,6 miljoen euro Europese subsidie voor de projecten Vathorst Noord en Hogewegzone. Daarnaast liggen er voor projecten op het gebied van creatieve economie en innovatie aanzienlijke Europese subsidies in het vooruitzicht. De gemeente Amersfoort en de provincie Utrecht gaan op deze drie onderwerpen samenwerken. Burgemeester Van Vliet en gedeputeerde Lokker ondertekenen hiervoor op donderdag 21 december een intentieverklaring.

EFRO

Voor de periode 2007-2013 stelt de Europese Commissie geld beschikbaar uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). EFRO richt zich op de groei van het regionaal concurrentievermogen en de werkgelegenheid. Het heeft als doel te komen tot een sterke kenniseconomie, een duurzame economische ontwikkeling en attractieve steden en regio's om te werken, wonen en te recreëren.

Aanvragen 2007
Amersfoort wil de EFRO-gelden vooral inzetten voor Groen in en om de stad (Vathorst Noord) en voor de Hogewegzone (Amersfoort Vernieuwt). Volgend jaar hoopt de gemeente toezeggingen te krijgen voor nog meer EFRO-gelden voor met name de ontwikkeling van de creatieve economie en innovatie (onder meer in het Oliemolenkwartier). Amersfoort heeft haar plannen vastgelegd in een position paper. Dit document vormt de inhoudelijke basis voor de samenwerking tussen de gemeente en de provincie. De provincie Utrecht vindt Groen in en om de stad een belangrijk thema. Dit thema is ook opgenomen in de Agenda Vitaal Landelijk Gebied Utrecht. Om aanspraak te maken op de EFRO-gelden moet de gemeente cofinancering realiseren. De provincie Utrecht kan in bepaalde projecten een bijdrage leveren aan deze cofinanciering.

Europaproof
Amersfoort wil eind 2007 Europaproof zijn. Dit betekent dat de gemeente probeert om Europese subsidies maximaal te benutten om eigen ambities te verwezenlijken. Het betekent dat de gemeente de Europese wetten en regels correct toepast en naleeft. En het betekent dat de kennis over Europa wordt verbreed binnen de organisatie en bij het gemeentebestuur .

Meer informatie: Karin Tuinman, telefoon 2582007