Provincie Utrecht

bestuurskracht in het Vecht- en Plassengebied

Versterken bestuurskracht in het Vecht- en Plassengebied

19-12-2006 -

Gedeputeerde staten (GS) zijn van mening dat opschaling in het Vecht- en Plassengebied noodzakelijk is. Het gaat om de gemeenten Abcoude, Loenen, Breukelen, Maarssen, De Ronde Venen en Wijdemeren. De varianten die aanvankelijk met de colleges van b&w besproken zijn varieerden van fuseren tot samenwerken. Uit de eerste ronde van open overleg bleek dat voor de samenwerkingsvarianten niet voldoende draagvlak bestond bij de gemeenten.

varianten

GS constateren dat gemeenten bereid zijn hun positie in de Arhiprocedure op open en constructieve wijze te bezien. GS nemen daarom het initiatief om met een nader voorstel te komen. Zij stellen de volgende varianten voor:

- Gemeentelijke herindeling van de gemeenten Abcoude, Breukelen en Loenen.

- Gemeentelijke herindeling van de gemeenten Abcoude en De Ronde Venen enerzijds en Breukelen, Loenen en Wijdemeren anderzijds.
- Gemeentelijke herindeling van de gemeenten Abcoude en De Ronde Venen enerzijds en Breukelen, Loenen en Maarssen anderzijds. Deze varianten worden in de 2e ronde van het open overleg begin 2007 besproken. GS hebben het wat strakke tijdpad losgelaten. Vooral ook om de gemeenten de ruimte te bieden met hun inwoners over dit proces van gedachten te kunnen wisselen. Besluitvorming over het herindelingsontwerp zal niet meer voor de statenverkiezingen in maart 2007 plaatsvinden.

website
Om alle inwoners van het gebied te kunnen informeren over dit proces is onlangs de website www.vechtenplassen.nl online gegaan. Op deze site staat o.a. informatie over de Arhiprocedure, de varianten en de standpunten van de zes gemeenten. Eind januari 2007 verschijnt de eerste digitale nieuwsbrief, de E-zine Vecht en Plassen. Het is nu al mogelijk via de website hiervoor aan te melden.

Meer informatie: Karin Tuinman, telefoon 2582007