Gemeente Leeuwarden

De milieupas: altijd nodig voor toegang tot de milieustraat De milieupas: altijd nodig voor toegang tot de milieustraat

Leeuwarden in de top 5 informatievoorziening over milieu

Bron: Gemeente Leeuwarden (22-12-2006) Leeuwarden scoort landelijk zeer goed op de informatievoorziening aan haar burgers over milieu en gezondheid. Dit blijkt uit onderzoek van vier provinciale milieuorganisaties. Leeuwarden moet alleen Haarlem, Veere en Tiel voor zich dulden.
Sinds februari 2005 zijn overheden verplicht om milieu-informatie actief aan de burgers beschikbaar te stellen. Met name aspecten die van invloed zijn op de gezondheid zijn van belang. Dit is vastgelegd in het Europese Verdrag van Aarhus. Er is tussen januari en augustus 2006 bij vijftig gemeenten onderzoek gedaan naar de naleving van dit verdrag. Ook de gemeente Leeuwarden is onderzocht.

Het onderzoek bestond uit verschillende delen. Er wordt gescoord op inhoudelijke milieuzaken en de verschillende informatiekanalen worden getest. Er zijn gegevens opgevraagd over luchtkwaliteit, geluid, gevaarlijke stoffen en verkeersplannen in een wijk. Burgerpanels hebben bijgedragen aan antwoorden over stank- en geluidsoverlast en ruimtelijke plannen. Op alle onderdelen scoort Leeuwarden (boven) gemiddeld. Informatie en verwijzingen over UMTS masten en stralingsgevaar zijn erg goed te vinden op de gemeentelijke site.

Omdat het altijd beter kan, blijft de gemeente zich inzetten voor optimale communicatie over milieu.