Dit is een origineel persbericht.

Meer verzekeraars vergoeden nieuw Parkinson-medicijn

Rotterdam (22 december 2006) Steeds meer ziektekostenverzekeraars gaan over tot gedeeltelijke of zelfs volledige vergoeding van Azilect in aanvullende polissen, een enkele maanden geleden in Nederland geïntroduceerd geneesmiddel voor Parkinson-patiënten. Het nieuwe geneesmiddel hoeft maar één maal per dag te worden ingenomen wat grote voordelen heeft bij de therapietrouw.

Azilect mag sinds september 2006 worden voorgeschreven door de neuroloog. De verwachting is dat Azilect bij een zeer groot deel van de Parkinson-patiënten een welkome aanvulling kan brengen op hun huidige medicatie. Deze verwachting wordt wetenschappelijk breed ondersteund, niet alleen door wetenschappelijke publicaties in gerenommeerde tijdschriften zoals de Lancet, maar ook door de landelijke Parkinson-patiëntenvereniging. Vooral gezien het chronische karakter van de ziekte van Parkinson lijkt het dan ook billijk dit middel zonder eigen bijdrage laagdrempelig aan de patiënten ter beschiking te stellen. Echter, in Nederland is het middel alleen verkrijgbaar voor de patiënt als er fors wordt bijbetaald. Dit in tegenstelling tot de ons omringende landen waar het medicijn wel volledig wordt vergoed.

Een maand Azilect-gebruik kost EUR 106,40; indien de verzekeraar de kosten niet geheel vergoedt moet de patiënt maandelijks ruim EUR 94,- uit eigen zak betalen. Soortgelijke discussies over wel of niet geheel vergoeden dateren sinds de invoering van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem. Recentelijk werden nog Kamervragen gesteld over bepaalde medicijnen die worden voorgeschreven bij ADHD en die door de overheid niet volledig vergoed behoeven te worden. Ook hier tonen verzekeraars een zekere clementie. In Papaver, het informatieblad van de Parkinson-patiëntenvereniging, wordt in de recentste uitgave uitgebreid ingegaan over de perikelen rond het thema wel of niet vergoeden van Azilect . Het doel van deze publicatie: de polisvoorwaarden van de eigen verzekeraar en die van andere nog eens goed te bestuderen voor eind december in verband met het maken van de keuze van de verzekeraar voor 2007.

Symptomen van de ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson ontstaat wanneer er in bepaalde delen van de hersenen een verlies aan cellen die dopamine maken ontstaat. Azilect zorgt voor een toename en stabilisatie van de hoeveelheid dopamine in de hersenen. Azilect geneest niet, maar bestrijdt de symptomen en er zijn indicaties dat het ziekteproces vertraagd wordt. Dit wordt op dit moment in een grootschalige internationale studie onderzocht.

In ons land zijn er circa 40.000 mensen die aan de ziekte van Parkinson lijden. Het is daarmee een van de meest voorkomende aandoeningen van het zenuwstelsel. De belangrijkste symptomen van de ziekte van Parkinson zijn onder meer beven (tremor), spierstijfheid, bewegingstraagheid, moeilijk spreken en slikken, psychische klachten als concentratiesverlies en depressie, overmatige transpiratie en algemene vermoeidheid. De ziekte ontwikkelt zich, bij mannen en vrouwen, het meest op latere leeftijd (50-60 jaar); 10 procent van de Parkinson-patiënten werd echter al voor hun 40-ste jaar met deze ziekte geconfronteerd. Naar verwachting zal het aantal Parkinson-patiënten door de vergrijzing in de komende decennia gestaag toenemen.

Parkinson-patiënten worden traditioneel behandeld met levodopa, een kunstmatige vorm van dopamine, en andere middelen die in beperkte mate de symptomen bestrijden. Meestal gaat het om een combinatie van deze medicijnen die een aantal malen per dag door de patiënt moeten worden ingenomen. Die medicijnen hebben het nadeel dat er nogal ingrijpende bijwerkingen kunnen optreden zoals misselijkheid, verwardheid en slapeloosheid, of hallucinaties. In wetenschappelijke publicaties is aangetoond dat de bijwerkingen van Azilect milder van aard en minder vaak voorkomen dan die van de oudere generatie Parkinson-geneesmiddelen.

22 december 2006