Gemeente Tilburg

22-12-2006
Veemarktkwartier in stroomversnelling

Veemarktkwartier, kwartier voor muziek, film en nieuwe media. Het Veemarktkwartier wordt een uniek gebied waar creatieve bedrijven kunnen excelleren en groeien. Een gebied waar ook de bezoeker de kwaliteit van Tilburg op het gebied van muziek, film en nieuwe media ervaart. Het Veemarktkwartier wordt hiermee de plek waar je je als creatief bedrijf in de regio Tilburg wilt vestigen. Met die visie stemde het college deze week in.

Het legt de basis voor verdere versterking van het stadshart. De visie voor het Veemarktkwartier is door drie partijen ontwikkeld. Naast de gemeente Tilburg zijn dat de stichting Veemarktkwartier en Red Concepts, landelijke ontwikkelaar van creatieve gebieden. Ontwikkelaar en gemeente ondertekenden vandaag in 013 een intentieverklaring. Zij denken een half jaar nodig te hebben om de plannen verder uit te werken. In deze periode onderzoeken zij hoe het programma het beste gerealiseerd kan worden. Het streven is om hiertoe medio 2007 een samenwerkingsovereenkomst te tekenen.

Marktplaats voor creatieve bedrijvigheid
Met veel partijen, zoals jazzpodium Paradox, Mundial Productions en Museum Scryption, zijn reeds gesprekken gevoerd over eventuele vestiging in het Veemarktkwartier. Door de ontwikkelingen zal het Veemarktkwartier een interessante plek worden voor deze instellingen om zich daar te vestigen. Deze partijen zullen op hun beurt het gebied interessant maken voor vestiging van creatieve bedrijven, bewoners en bezoekers; een alternatief woonmilieu in de binnenstad.

Het plan concentreert zich op het gebied tussen de Spoorlaan en de Tivolistraat. Dit geldt als het hart van het Veemarktkwartier. Hier kan het plan worden gerealiseerd. Naast de reeds aanwezige creatieve en culturele activiteiten in het gebied, wordt met dit plan een krachtige impuls gegeven aan de creatieve industrie in Tilburg.

1000 nieuwe arbeidsplaatsen
In het gebied komt een mix van creatieve werkplekken, publieksfuncties, onderwijswerkplekken en woningen. Dat zal in de toekomst 1000 arbeidsplaatsen in het gebied moeten gaan opleveren. Met dit nieuwe plan wordt het Veemarktkwartier een levendig gebied waar 24 uur per dag, 7 dagen in de week ontmoetingen en openbare activiteiten plaatsvinden. Creatievelingen produceren er niet alleen, zij wonen er en tonen er hun werk aan het publiek.

Realisatie van de plannen betekent meer werkgelegenheid ín en dóór de creatieve industrie. Ook biedt het kansen om de uitstraling van de stad te versterken, het stadscentrum uit te breiden en afstudeerkapitaal voor de stad te behouden. Red Concepts wil miljoenen euro's investeren in het Veemarktkwartier, onder voorwaarde dat de gemeente ook investeert.

Achtergrondinformatie
De afgelopen jaren is al hard gewerkt aan het stimuleren van het cultureel ondernemersschap en creatieve bedrijvigheid in het Veemarktkwartier. Initiatieven als 013, Carré, Zaal 16, Theaterwerkplaats de Muze, pleinkantoor de Werkvorm, Villa Media, de Lancierskazerne, Villa d'Arto, In-C, V39 en NS16 zijn daar geslaagde voorbeelden van. Met name de laatste jaren transformeert het Veemarktkwartier zich tot dé plek voor de creatieve industrie. Inmiddels zijn er meer dan 200 creatieve bedrijven in het Veemarktkwartier gehuisvest.