De kleine aarde

http://www.dekleineaarde.nl/

De kleine aarde roept eurocommissaris neelie kroes
op zich in te zetten voor fair pricing

Het stimuleren van duurzame leefstijlen en duurzame consumptie is sinds 1972 de core business van De Kleine Aarde in Boxtel. De laatste jaren staat dit werk meer dan ooit in belangstelling. In de praktijjk blijkt echter dat er een flinke drempel bestaat bij de consument omdat duurzame en milieuvriendelijke producten duurder zijn dan de gebruikelijke. Dit wordt met name veroorzaakt doordat de huidige prijzen niet de werkelijke kosten weergeven. Er worden kosten afgewenteld op het milieu en op volgende generaties. Kortom de vervuiler betaalt niet!

Onlangs kwam het rapport uit van de voormalige Wereldbankeconoom N. Stern, waarin hij een calculatie maakt van de voorspelbare schade door klimaatverandering, namelijk circa 7.000 miljard euro. Dit is voor De Kleine Aarde de directe aanleiding eurocommissaris Neelie Kroes op te roepen om nu op korte termijn initiatieven te ondernemen die een einde maken aan de bestaande concurrentievervalsende praktijk.

Eurocommissaris Kroes zou moeten beginnen met het in de prijs internaliseren van externe kosten zoals de, door Stern berekende klimaatschade. Een goed begin zou het invoeren van een klimaattax op fossiele energie zijn waardoor duurzaam opgewekte energie een eerlijke kans krijgt op de markt.

Ook voor andere sectoren zou het in de prijs internaliseren van externe effecten een grote stimulans zijn voor duurzamere productie en duurzamere consumptie. In dit verband wijst De Kleine Aarde eurocommissaris Kroes erop dat al in 1989 door bureau Berenschot is berekend dat biologische producten op een vrije markt met een level playing field het qua prijs zouden winnen van 'gangbare' producten. Mits dus de nu nog afgewentelde kosten zouden worden doorberekend in de prijzen.

Gezien de voortgaande klimaatverandering is deze vorm van fair pricing uiterst urgent en wordt daarmee uiteindelijk recht gedaan aan het principe de vervuiler betaalt!