Aedes

Mogelijk rol voor corporaties in particulier opdrachtgeverschap Almere

22 december 2006

De gemeente Almere gaat particulier opdrachtgeverschap stimuleren. Op 20 december 2006 is de campagne 'ikbouwmijnhuisinalmere' gelanceerd. Allereerst worden in de nieuwbouwwijk Homeruskwartier drieduizend woningen gebouwd volgens vernieuwde vormen van opdrachtgeverschap. Woningcorporaties kunnen daar ook een rol in vervullen. Voor professionele opdrachtgevers is namelijk een competitie opgezet. Zij kunnen projecten aandragen waarin ze particulieren ondersteunen om naar eigen inzicht een huis te ontwikkelen.

Met het de campagne wil de gemeente een vorm van woningbouw aanbieden waarin burgers zoveel mogelijk zelf kunnen bepalen hoe hun nieuwe woning eruit komt te zien. Van de drieduizend woningen in het Homeruskwartier worden er twaalfhonderd puur op basis van particulier opdrachtgeverschap ontwikkeld, zeshonderd woningen volgens het collectief opdrachtgeverschap en de overige twaalfhonderd worden in de vorm van mede-opdrachtgeverschap institutioneel ontwikkeld.

Voor deze laatste categorie kunnen commerciële ontwikkelaars en corporaties, ook van buiten Almere, projecten indienen. De zes meest innovatieve projecten worden gerealiseerd. De competitie heeft de gemeente in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen NEPROM ontwikkeld. De SEV monitort de ontwikkelingen in het Homeruskwartier.