Politie Groningen

Vrijdagmiddag 22 december 2006

Provincie Groningen, 22-12-2006

Aduard: politie stelt onderzoek in naar autovernielingen

De politie stelt een onderzoek in naar een aantal autovernielingen in Aduard. In de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 december werden vijf autos in de Kloosterstraat en Burg. Seinenstraat vernield. Dinsdagavond 19 december werd schade toegebracht aan twee oldtimers in de Burg. Seinenstraat. In het weekend van 25 november werden in Aduard ook enkele autos vernield. Toen moesten vier autos in de Bernardusweg en de Van Reesweg het ontgelden. Mensen die meer informatie hebben over de vernielingen of weten wie hiervoor verantwoordelijk zijn, worden verzocht contact op te nemen met de politie in Zuidhorn. Dit kan via het landelijke telefoonnummer 0900-8844 (lokaal tarief).

Marum: vernielingen nieuwbouwhuizen opgelost

De politie heeft vijf verdachten gehoord over de vernielingen aan twaalf nieuwbouwhuizen aan de Alberdaweg in Marum. Alle vijf jongeren hebben hun aandeel in de vernielingen bekend. De vernielingen zijn gepleegd op vrijdag 24 november.

De twaalf huizen waren destijds nog in aanbouw, maar de bouw zat in de eindfase. Van alle huizen werden de ruiten ingegooid. Ook werden dakpannen kapot gegooid en werd isolatiemateriaal vernield. Uit onderzoek is gebleken dat de vernielingen door een groep van vijf jongeren zijn gepleegd. Het gaat om drie 13-jarige en twee 16-jarige verdachten, allemaal afkomstig uit Marum. De politie kwam de verdachten op het spoor naar aanleiding van een uitgebreid buurtonderzoek en getuigenverklaringen. Overigens is er een aantal mensen geweest dat ten tijde van de vernielingen de hond uitliet nabij de woningen. De politie heeft nog niet al deze mensen gesproken. Deze getuigen kunnen zich alsnog melden bij de politie.

De totale schade van de vernielingen wordt door de aangever geschat op ongeveer 30.000 Euro. De ouders van alle verdachten zijn ingelicht over het gedrag van hun kinderen. De politie maakt proces-verbaal op.

Leek/Grootegast: vuurwerk in beslag genomen

Op een school in Leek zijn twee jongens betrapt op bezit van illegaal vuurwerk. De politie heeft de beide jongens aangehouden. Een 12-jarige jongen uit Opende was in het bezit van 60 nitraatbommetjes. Hij had deze gekocht van een 13-jarige jongen uit Nietap. De 13-jarige was zelf nog in het bezit van 40 stuks vuurwerk. De jongens mochten het bureau na verhoor verlaten. Het vuurwerk is in beslag genomen. De ouders van beide verdachten zijn ingelicht.

Aan de Kersenlaan in Grootegast zag de politie een groep jongeren fietsen. Vlakbij hen was een rookwolk zichtbaar. Bij controle bleek een 14-jarige jongen uit Marum 40 stuks vuurwerk bij zich te hebben. De jongen heeft afstand gedaan van het vuurwerk en zal nog gehoord worden.

Ter Apelkanaal/Wedde: controle vrachtverkeer

De politie heeft bij controles van vrachtverkeer meerdere overtredingen geconstateerd. Op de Jipsingboermussel en de A.G. Wildervanckweg in Ter Apelkanaal waren vier vrachtwagens te zwaar beladen (overschrijding 6.4, 7.6, 11.6 en 15.5%). Ook de aanhangwagen van een bestelbus was te zwaar beladen (36%). Bovendien vertoonde de aanhangwagen technische gebreken en was de lading niet vastgezet. Daarnaast is een bekeuring uitgeschreven voor het niet verlenen van voorrang en voor het gevaarlijk inhalen.

Op de N368 bij Wedde is een vrachtwagenchauffeur bekeurd omdat zijn vrachtwagen met aardappelen te zwaar beladen was (15,5%). De politie maakt proces-verbaal op.

Veendam: katalysatoren gestolen

Afgelopen nacht hebben ongenode gasten het terrein van een autosloperij aan De Zwaaikom in Veendam betreden. Hierbij zijn 22 katalysatoren weggenomen. De katalysatoren lagen opgeslagen in een loods. Dieven hebben zich de toegang tot het terrein verschaft door een gat in een hek te maken. De politie stelt een onderzoek in.

Heiligerlee: bizar ongeluk op Provincialeweg

De politie heeft vrijdagochtend in een woning aan de Essenlaan in Westerlee een 40-jarige man uit Winschoten aangehouden voor het verlaten van de plaats van een ongeval. De politie trof eerder in de ochtend de auto van de verdachte aan op de Provincialeweg tussen de A7 en de Oude Rijksweg. De auto was van de weg geraakt en onder aan het talud tot stilstand gekomen. De bestuurder had inmiddels de plek van het ongeval verlaten. In de auto trof de politie een plas bloed aan en mogelijk ook een stukje bot van een mens. Politieagenten troffen de verdachte uiteindelijk bij zijn vriendin in Westerlee aan. Hij werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Daar werd de man door een arts behandeld, omdat hij letsel aan zijn neus had. Het betreffende botje kwam uit de neus van de verdachte. Daarnaast nam de arts een bloedproef af van de man. De uitslag van de bloedproef wijst uit of de verdachte alcohol heeft gedronken. De politie vorderde het rijbewijs in van de Winschoter. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.