Ingezonden persbericht


persbericht

Fototentoonstelling in Mexicaanse ambassade

22 december is door de Zapatistas uitgeroepen als internationale dag ter ondersteuning van het volk van Oaxaca.
In Nederland was vandaag een fototentoonstelling over de strijdbaarheid van de mensen in Oaxaca. Het werd op feestelijke wijze geopend in de Mexicaanse ambassade in Den Haag.
Om 12 uur gingen de activisten, waarvan een deel net terug is uit Mexico, de ambassade binnen met veel foto's en informatiemateriaal om zo het personeel van de ambassade en voorbijgangers te informeren over wat er gebeurd in deze stad in het zuiden van Mexico.

In Oaxaca is het stadscentrum maanden bezet geweest door APPO (Asamblea Popular de Pueblos de Oaxaca). Dit gebeurde uit onvrede met de heersende corruptie en discriminatie en tegen de corrupte en gewelddadige gouverneur. Eind oktober is de politie de stad binnengevallen en zijn er veel mensen gewond geraakt, mensen doodgeschoten en velen gearresteerd. De arrestanten worden gemarteld en geintimideerd.

Om de strijdbaarheid van de mensen in Oaxaca te laten zien werd de fototentoonstelling gemaakt en vandaag geexposeerd in de Mexicaanse ambassade.
Helaas wilde het personeel niet meedrinken met de champagne en riep de politie.
Na 40 minuten stonden de activisten weer buiten, met de fototentoonstelling. Om nog wat meer publiek te bereiken is de fototentoonstelling daarna nog een tijdje opgehangen op het centraal station van Den Haag. Ook daar kwam vrij snel de politie, die de borden eraf haalden en aan de activisten terug gaf.

Voor meer informatie en bijvoorbeeld foto's van deze aktie: www.indymedia.nl/nl/ander
Telefonisch zijn we bereikbaar op 06 30266039 en 06 22535053