Voedsel en Waren Autoriteit

Illegaal gebruik bestrijdingsmiddelen in Spanje

22 december 2006 - nieuwsbericht

In Spanje is grootschalig gebruik van een illegaal bestrijdingsmiddel vastgesteld. Het gaat om het middel isofenfos-methyl. Dit middel is in Europa nooit toegelaten geweest, maar is wel in China te koop.

Het gebruik van deze stof was in de EU niet bekend, daarom viel de stof buiten alle analyseprogramma's van de controlerende diensten. Inmiddels hebben Referentielaboratoria van de Europese Gemeenschap onderzoek gedaan. De stof is in een groot aantal Spaanse paprikamonsters gevonden.

Omdat de VWA ruwe analysegegevens bewaart, was het mogelijk na te gaan of deze Spaanse paprika ook in Nederland op de markt was. In januari 2006 werd de stof voor het eerst aangetroffen. In 2006 werden in totaal 47 monsters Spaanse paprika onderzocht en in 18 gevallen werd de stof aangetroffen, zo kon nu achteraf worden vastgesteld. Van de monsters van de oogst na eind oktober, bevatte 80 % het verboden middel.

Omdat er van de stof geen toelatingsgegevens zijn, is moeilijk het risico voor de gezondheid in te schatten. Bij de toelating wordt o.a. de toxiciteit van een stof vastgesteld. Omdat het een organofosforester is, waarvan bekend is dat deze schadelijk kunnen zijn, moet de aanwezigheid zoveel mogelijk worden beperkt.

Inmiddels worden in Spanje maatregelen genomen om verder gebruik van het verboden middel te voorkomen. Als de VWA het verboden bestrijdingsmiddel nog zal aantreffen, wordt wederom direct opgetreden.

Meer informatie: dossier bestrijdingsmiddelen

Voor vragen van consumenten is de Warenklachtenlijn van de Voedsel en Waren Autoriteit 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800 0488