KNMG

22-12-2006
22-12-2006

Op 12 december jl. werd de laatste reguliere Algemene Vergadering in de Domus Medica aan de Utrechtse Lomanlaan gehouden. Volgend jaar maart verhuizen de KNMG, de meeste federatiepartners en andere organisaties in de zorg immers. Een verslag.

Memorabele Algemene Vergadering aan de Utrechtse Lomanlaan

Op 12 december jl. werd de laatste reguliere Algemene Vergadering in de Domus Medica aan de Utrechtse Lomanlaan gehouden. Volgend jaar maart verhuizen de KNMG, de meeste federatiepartners en andere organisaties in de zorg immers naar Papendorp. Om de leden op de hoogte te stellen van de voortgang van de bouw van de nieuwe Domus Medica gaf Bart-Jeroen Heesen van de Projectgroep Herhuisvesting een presentatie. Inmiddels is het nieuwe gebouw een huis voor 31 verenigingen, alle gelieerd aan de gezondheidszorg. De verhuizing staat gepland in de tweede helft van maart. Op 20 juni 2007 vindt de officiële opening plaats.

KNMG-voorzitter Peter Holland schetste in zijn inleiding in grote lijnen de werkzaamheden en aandachtspunten van het laatste half jaar. De KNMG maakte zich hard voor behoud van de artsentitel, voor de problematiek van onverzekerde patiënten en zette kanttekeningen bij de voorgenomen voorschrijfbevoegdheid van verpleegkundigen. Vanzelfsprekend reageerde de KNMG op de VWS-begroting: een politiek document zonder vernieuwingen. Voor de verkiezingen stuurde de KNMG alle politieke partijen een position paper, met daarin adviezen over de gezondheidszorg. Aangezien het huidige zorgstelsel geen incentives voor preventie lijkt te bieden, is het van belang dat er nadruk komt te liggen op dit thema van volksgezondheid.

De KNMG Beleidsadviesraad werd ingesteld en gaf inmiddels advies over de onderwerpen ?professionele autonomie? en ?taakherschikking?. Een toekomstig advies is te verwachten over ?Volksgezondheid en preventie: de visie van (de arts binnen) de KNMG?. Om de wetenschappelijke verenigingen te ondersteunen bij het maken van een modern opleidingsplan, organiseerden de Stuurgroep MOBG en de KNMG Colleges een werkconferentie. Daarnaast vierde het Studentenplatform een dubbel feest: naast de 10de verjaardag groeide het aantal studentenleden fors naar zo?n 7500 leden.

Als laatste punten noemde de KNMG-voorzitter de discussie die op dit moment plaatsvindt tussen de federatiepartners over het toekomstige takenpakket. Vanwege de veranderende verhoudingen binnen de gezondheidszorg is het van belang als federatie daarop in te spelen en na te denken welke consequenties dat heeft voor de verschillende taken. Daarnaast maakte Peter Holland nog melding van zijn poging te bemiddelen in het dispuut tussen de Orde van Medisch Specialisten en de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstenverband over de eis van de Orde een volwaardige onderhandelingspartner te zijn over de Arbeidsvoorwaardenregeling voor Medisch Specialisten in dienstverband van de algemene ziekenhuizen (AMS).

Vervolgens stond het beleidsdocument Veilig Melden op de agenda als discussiestuk. Heden ten dage is er veel meer aandacht voor patiëntveiligheid. De KNMG heeft onderzoek gedaan naar de randvoorwaarden voor systemen voor het veilig melden van incidenten. Het ministerie van VWS heeft te kennen gegeven een kader te willen voor het implementeren van zulke systemen in ziekenhuizen, en mogelijk later ook in andere zorginstellingen. Eén van de onderzoekers van het onderzoek Randvoorwaarden veilig melden, prof. mr. Johan Legemaate, gaf tijdens de vergadering een schets van de mogelijkheden en voorwaarden van een goed functionerend veiligheidsmanagementsysteem (VMS). Na het bestuurlijk overleg eind december tussen de verschillende partijen, zal in januari 2007 het beleidsdocument officieel gepresenteerd worden. Nu alvast een tipje van de sluier.

Het grote verschil met de meldsystemen van nu, is dat de nieuwe systemen geïmplementeerd zullen worden op afdelingsniveau en niet op instellingsniveau. Daarvoor is nog wel een aantal voorwaarden te realiseren: een cultuuromslag is nodig, openheid over incidenten en fouten en de bereidheid om te leren. Verder zijn deskundige analyses, snelle feedback en zichtbare verbeteringen van belang. Verder is uitermate belangrijk dat meldingssystemen en procedures om maatregelen tegen individuen te nemen, strikt gescheiden blijven. De werkgever, de Inspectie en het Openbaar Ministerie zullen moeten besluiten om geen gebruik te maken van gegevens vanuit het meldingssysteem. Het systeem moet 100% veilig zijn voor de melder. Dat neemt niet weg dat patiënten altijd recht hebben op informatie over incidenten en fouten, maar dan via een andere weg. Ook moeten patiënten incidenten kunnen melden, naast de mogelijkheden van het klachtrecht.

Nieske Heerema, voorzitter districtswerkgroep beleidsbeïnvloeding, presenteerde vervolgens het Plan van Aanpak Districtenbeleid 2006-2007. Daarin zijn twee doelstellingen geformuleerd waar met name de focus op komt te liggen: beleidsbeïnvloeding op regionaal niveau en het verhogen van de betrokkenheid van artsen bij de KNMG. De districten geven samen met het landelijk bureau invulling aan het verwezenlijken van deze doelen, onder andere via de organisatie van allerlei activiteiten. In de discussie werd nader ingegaan op de plannen en de manieren waarop ?landelijk? steun kan verlenen aan de districten.

Tijdens het laatste deel van de Algemene Vergadering kwamen de ?verenigingszaken? aan de orde: de begroting KNMG voor 2007 werd na een inleiding van de penningmeester goedgekeurd, met een nieuw model voor stemverhoudingen in het Federatiebestuur werd na discussie eveneens ingestemd. Dat gold ook voor een andere Statutenwijziging en uitbreiding van het Algemeen Reglement KNMG. De voorwaarde dat voorzitters van federatiepartners arts moeten zijn om deel te kunnen uitmaken van het federatiebestuur, komt eveneens te vervallen. Daarnaast is een nieuw systeem voor het plaatsvervangend federatiebestuurslidmaatschap aanvaard. Daarop sloot KNMG-voorzitter Holland de Algemene Vergadering.

Laatst gewijzigd: 22-12-2006