Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gemeenteraad besluit tot behoud kapvergunning in Wijchen

De gemeenteraad van Wijchen heeft op 21 december besloten de kapvergunning tóch te handhaven voor gemeentelijke bomen. Het College van B&W stelde voor om voortaan te werken met een lijst waardevolle bomen en verder alle bomen in gemeentelijk eigendom kapvergunningsvrij te maken. De kapvergunning zou wel blijven bestaan voor particuliere bomen in het buitengebied. Meten met twee maten, stelden drie milieuorganisaties in een uitgebreide reactie. Negen Wijchense leefbaarheidswerkgroepen* sloten zich hierbij aan; burgers binnen de bebouwde kom zouden formeel geen invloed meer hebben op het al dan niet kappen van bomen in de openbare leefomgeving (straten, pleinen en plantsoenen enz.).

Tijdens de raadsvergadering stelde de CDA-fractie per amendement voor om de kapvergunning tóch te handhaven voor gemeentelijke bomen, binnen en buiten de bebouwde kom. De vergunningsplicht zou wel worden versoepeld door het vergroten van de stamdiameter voor kapvergunningsvrije bomen van 10 naar 20 cm. Het amendement kreeg de steun van de PvdA en Leefbaar Wijchen, samen met het CDA een ruime meerderheid.

Milieudefensie Nijmegen, de Bomenstichting en vereniging Natuur & Milieu Wijchen zijn blij dat de raad het Collegevoorstel heeft afgewezen en voor een ander scenario kiest. Wel vinden ze het jammer dat ook in dit scenario particuliere bomen binnen de bebouwde kom kapvergunningsvrij zijn, met uitzondering van een lijst waardevolle bomen. Ze hadden ook hier liever behoud van de kapvergunning gezien, eventueel had de minimale stamdiameter van 20 cm. naar 30 cm. opgehoogd kunnen worden.

Meer informatie:

Alex de Meijer (Milieudefensie Nijmegen/Bomenstichting), tel. 06 48820433


* In een brief van de Leefbaarheidsgroep Wijchen-Zuid, mede namens de leefbaarheidsgroepen Kerkeveld, Achterlo, Bergharen, Woezik, Hernen/Leur, Balgoy, Wijchen-Oost en Wijchen-Noord.